maandag 26 september 2011

Sokkeraai en klooster


Na ons bezoek aan Domies Toen rijden we richting dijk. We zoeken een parkeerplekje waar eventueele landbouwreuzen geen last van ons hebben, want wat wordt er gewerkt hier deze dagen ... grote machines en aardappelen en suikerbieten, dag en nacht gaat het door, nu is het goed weer. Het is een machtig mooi gezicht, zelfs in het donker, met schijnwerpers de oogst binnenhalen.
Al die bedrijvigheid geeft me toch een geruststellend gevoel, crisis of niet, basisvoedsel is er. Ik gun al die harde werkers een eerlijke prijs voor hun product.

We gaan over de dijk en kijken of er deze keer geen opdringerige paarden zijn. Nee, alleen wat koeien in de verte. We gaan ervan uit dat die niet in ons geïnteresseerd zijn.
We maken een heerlijke wandeling op de kwelder, alleen met de vogels en het zachte gefluuster van het slik, verder stilte en leegte ...Daarna rijden we naar het plaatsje Molenrij, waar we een logeeradres voor de komende drie dagen hebben.
Dat is bij B&B de Sokkeraai. Een huisje gebouwd binnen in de oude boerenschuur waar vroeger een cichoreibranderij was (sokkeraai is Gronings voor cichorei).Een prima, ruime en betaalbare plek, gerund door een erg aardige familie. Voor de liefhebbers is er ook een sauna en een hottub. Voor de privacy bij het gebruik van de hottub is er een schutting geplaatst in de tuin. Wij zijn niet zo van het hottubben en hadden in plaats van die schutting liever onbeperkt uitzicht gehad. Maar verder een prima plek om te verblijven, lekker rustig ook.
Deze avond gaan we eten in het Hotel het klooster in Kloosterburen.Daar hebben we in februari dit jaar gelogeerd tijdens de vogelexcursie met Nico de Haan. Zodoende weten we dat daar zeer bijzonder gekookt wordt door Jolanda Bos.
Geen kaart, maar afwachten wat de pot schaft. We vertrouwen er blindelings op en genieten van een erg lekkere maaltijd en de prettige sfeer daar.


Domies Toen

Een laatste blik uit de tuin van Finisterre
De negende dag van onze vakantie, het gaat hard. We hebben zo lekker geslapen in huize Finisterre. En dan een heerlijk ontbijt met leuk servies.
De servethouders zijn met een vaasje er aan vast, zodat je er een bloem in kan zetten. (Die moet ik ook hebben!)

We kunnen moeilijk wegkomen hier, maar uiteindelijk is het tijd. Jammer dat ik maar één nachtje had geboekt. We krijgen nog een eigengemaakt potje jam mee, zo attent. Ik denk dat we hier nog wel eens terug zullen komen.
Ook voor Galerie de Pronkkoamer, want die was gesloten.
We pakken weer in en laten Saaksumhuizen achter ons. We rijden naar Pieterburen en bezoeken daar Domies Toen.

Herfsttijloos
Domies Toen (tuin van de dominee) is een oude pastorietuin, met stinzenplanten, kruiden en wilde planten. Een fijne plek om te zijn.
Een ecologische, botanische tuin waar het altijd lekker rustig is. Ik ben donateur geworden omdat ik het een mooie, heerlijke tuin vind, dus dat wil ik wel steunen. Als we in de buurt zijn, gaan we er altijd wel even kijken.

Aronskelk

Geeraerdtscruyt... als ik er weer eens pesto van ga maken, zal ik het zo noemen
Lieveheersbeestjes aan het liefhebben


Man aan het tekenen in het zonnetje