woensdag 10 augustus 2022

Een nieuw kippenverblijf (3)

Vandaag gaan Ta en Ruby verhuizen naar hun nieuwe stek. Ik heb in het nachthok een dikke laag hennepstrooisel gelegd. In het legnest extra tabakstelen, boekweitdoppen en boerenwormkruid. Lekker knus.



Mijn broer mag het lint doorknippen, hij heeft zoveel bijgedragen aan de totstandkoming van dit project. Hiermee verklaren wij het nieuwe kippenverblijf voor geopend. Ik heb er lang genoeg op moeten wachten!



Dan de kipjes halen. Best stressvol, ze houden er niet van om opgepakt te worden. Nu we ze toch in handen hebben, gelijk maar een drupje anti luis/worm in het nekje.




Eerst in de voorren, dan kunnen we de konijnenrekjes uit de oude ren halen en daarmee een stukje afzetten, wat ik ingezaaid heb met ‘kippentuintje’, hoewel het niet echt de tijd is om te zaaien, denk ik.


Eerst vonden de kippen alles interessant, nieuw scharrelplekje, maar opeens waren ze het zat, alsof ze zeiden: ‘Was leuk, maar nu willen we weer naar huis!’ Ruby begon als een gekooide tijger langs het hek heen en weer te lopen. Ze kunnen niet vliegen, maar wel heel hoog springen. Ruby sprong bijna over het hek van de voorren. Dus toen deze ren afgesloten. Toen de zon bijna onderging werd Ta onrustig. Hij wist niet waar hij naar toe moest om te slapen.

Ik heb ze maar zelf in het nachthok gezet. De volgende morgen kwamen ze niet naar buiten.
Ze snapten het nieuwe trapje niet. Ruby had het de komende dagen wel door, maar Ta snapte het niet. We hebben het trapje een paar keer veranderd. We dachten ook dat Ta het niet zag, het hok is van zwart materiaal en het is nogal donker binnen. Ik had ergens gelezen dat kippen in donker slecht zien. Dus zette ik een lampje binnen. Ta viel ’s morgens telkens van het trapje. Snapt hij het niet of ziet hij het niet? Dus maakten we een beveiliging, een soort trapleuning. Nu ging het iets beter, maar toch nog niet helemaal naar onze zin.
De rennen waren inmiddels geaccepteerd. Ze onderzochten alle plekjes en hoekjes. Ze vonden gauw een favoriet plekje onder het leghok, beschut en droog.
Ik had geen idee dat kippen zo honkvast zijn, wat een gedoe, zo'n verhuizing. Gelukkig is dit verblijf permanent. Al gauw kwamen we er achter waarom Ta zoveel moeite met het trapje had. 


Monnikenwerk

Wij halen wekelijks heerlijke groente bij de Animaheert in Den Andel. De mensen die de ecologische tuinderij runnen, Anjet en Marc, zijn ook kunstenaars.


Zij doen weer meer met Monnikenwerk, de vijfde editie van het project van kunstenaars die werken in de stille middeleeuwse kerken. Wij gingen vandaag kijken bij Anjet in de kerk van Eenrum. We waren nog niet eerder in dit mooie kerkje geweest.




Anjet hakt zes cirkelsegmenten uit Ierse hardsteen, en die staan voor een eeuwenoud getijdengebed.