zondag 3 april 2022

Fritillaria

In Domies Toen is een rondwandeling langs Fritillaria's. Nu ik zo enthousiast ben over deze plant is dat natuurlijk een buitenkansje. Ik heb zelf een aantal Kievitsbloemen in de tuin en dus die twee Keizerskronen.

Tijdens de rondwandeling leren we dat er veel meer soorten bestaan, wel tot 140. De Kievitsbloem is de enige inheemse. Het is normaal dat de kievitsbloemknop voor de bloei bij kou en schrale wind tegen de grond komt te liggen. Ik dacht dat mijn kievitsbloemen omgewaaid waren en ik wilde ze al rechtop zetten. Maar dat doet hij dus om zich te beschermen. Zodra de bloei begint tilt de steel langzaam de bloem omhoog.

Als je in de Nijssen catalogus kijkt zie je dat er elf pagina's met verschillende Fritillaria's zijn. Met prijzen van 100 voor 17,— tot wel 1 exemplaar voor 17,50!

Het geslacht Fritillaria wordt door botanici is zes verschillende secties verdeeld. In Domies Toen (die een Frittilaria in het logo heeft) staan 26 soorten en in het net nieuwe gidsje staat welke bij elkaar horen en waar ze thuis horen.

Er staan ook werkelijk prachtige panelen in de tuin tentoongesteld, deze zijn gemaakt door de botanische tuin in Warschau.

Enkel soorten in Domies Toen met de nummers die verwijzen naar beschrijving in de gids.
nr. 1, Fritillaria michailovskyi:


nr. 4, F. raddeana:


nr. 6, F. ‘Early Passion’:

nr. 7, F. ‘Red Beauty’:


nr. 17,  F. sewersowii:
nr. 26, de bekende Kievitsbloem, Fritillaria meleagris:


Fraaie planten! In augustus nog maar wat meer soortjes aanschaffen.