zondag 3 februari 2013

Ameland, dag 1

Vroeg opstaan vanmorgen, we willen de eerste boot naar Ameland nemen.
Een mooie zonsopgang … maar morgenrood, brengt water in de sloot? 
Ontbijt in de B&B.


We gaan met de bus naar Holwerd. Halverweg stapt een man in, met een dikke Friese sjaal, met de blauwe banen en de rode pompeblêdden en Heerenveen erop. Dat zal wel een Fries zijn zeg ik nog.
Begint die man in het Duits tegen ons te praten, humor!
Op de boot, De Sier, haalt Mijn Architect twee koffie, niet echt lekker en voor hem zelf een saucijzenbroodje, waar je ook niet blij van wordt. Hij realiseert zich dat het soms van zo'n vanzelfsprekendheid is om iets te nemen, zonder na te denken, gewoon omdat de situatie het oproept. Wat een onzin eigenlijk, we hadden net uitgebreid ontbeten. Ik vond het een mooie bewustwording en we besluiten ons niet meer zo te laten misleiden. Verder genieten van de overtocht.Aangekomen op Ameland, voor ons allebei de eerste keer, stappen we in de bus die ons naar hotel Van Heeckeren in het dorp Nes brengt. Een aangename verrassing, het hotel en onze kamer. Drie nachten voor twee personen met champagne-ontbijt voor 140 euro.

Als we geïnstalleerd zijn gaan we Nes bekijken. Het begint wat te hagelen en te regenen en o, o, wat is het koud. Maar we zetten dapper door. We willen zee zien.
We lopen door het Nesserbos naar het strand en zien dat strandpaviljoen De Buren van Nes open is. Dat wordt een kop erwtensoep! Als we weer opgewarmd zijn lopen we naar het Natuurcentrum, met info over het ontstaan van de Wadden.
Er zijn kleine aquariums en een groot aquarium met een stukje nagebouwde Noordzee, waarin hondshaaien zwemmen. Vooral de eieren van deze dieren zijn fascinererend.
Filmpje komt nog.
De stekelrogjes lijken aan de onderkant een vriendelijk gezichtje te hebben.
We gaan met de lift naar het uitzichtplateau op de toren, met mooi uitzicht, maar het is ijskoud, dus gauw weer naar binnen.Na al deze leuke educatie lopen we terug naar het dorp en krijgen bij restaurant Rixt een welkomsdrankje aangeboden en wel een glas champagne. We besluiten daar vanavond te gaan eten.
De vegetarische keus bestaat uit quiche en een vega wrap, een tortilla gevuld met groenten en curry, geserveerd met rijst, salade en salsa. Die kies ik, lekker hoor, maar ik kijk toch met een klein schuin oog naar de kabeljauwfilet in wittewijnsaus van Mijn Architect.
Net als in Groningen zijn ze hier ook niet kinderachtig met de inhoud van een glas wijn, hier geen zuinig laagje in het glas.
We moeten ook nog een Amelander kruidenbittertje proeven en volgens de ober ook een Nobeltje, een Amelander likeurtje, anders kan je geen vergelijking maken. Ik vind de eerste het lekkerst. Genieten hoor, al dat eten en drinken!
Hopelijk is het morgen wat beter weer.