maandag 1 mei 2023

Uit in april 2023

Er worden rond onze woonplek altijd zoveel leuke dingen georganiseerd en je zou wel naar alles toe willen, maar we moeten onszelf begrenzen, qua geld uitgeven. Ik had voor mezelf bepaald dat we 2x per maand iets mochten doen, wat geld kost. Iets wat amper iets kost of gratis is, mag daarnaast ook wel. Deze maand kozen we het volgende plezier:

Op tweede paasdag, 10 april, naar Neut'n schaiten (noten schieten). Hoewel voor veel Nederlanders Pasen staat voor eieren, woonboulevards en paasvuren, is de Groningse Paastraditie toch wel het Neut'n schaiten.

Dit is de eerste keer, sinds we hier wonen, dat we meedoen. Het vindt plaats in de schuur van een van onze boeren.

Er wordt een rij walnoten op een rechte krijtlijn met dwarslijntjes gelegd. Ieder legt een klein bedrag aan muntgeld naast de walnoten. Met een stalen kogel moet je zoveel mogelijk noten raken. De kunst is om de achterste noten te raken, het geld dat daarbij ligt is dan van jou. Blijft de achterste noot (en die daaronder) liggen, moet je bijbetalen en worden de weggeslagen noten teruggelegd.

Uiteraard bak ik er niets van.





Het klink een beetje suf, maar ik moet zeggen dat het hartstikke leuk was, we hebben gewoon superleuke dorpsgenoten, veel lachen met elkaar, dus een reuze gezellige middag.

En helemaal een ‘budget’-uitje.


Op 15 april gaan we naar de Open Dag van Savanneboerderij Verbaarum, helaas is het somber en koud weer. Maar het enthousiasme van deze mensen maakt veel goed.

Wat een fantastische plek!



Hier legt Quinten, de tuinder van de Woldtuin, ons uit hoe hij groente kweekt in samenspel met bomen. De bomen zorgen voor milde micro-klimaatjes wat de groei van de groenten verbetert.

Het trekt veel insecten aan waardoor een natuurlijke plaagdierbestrijding mogelijk is. De bomenrijen voeden het bodemleven, bevorderen de groei van schimmelnetwerken en leveren ten slotte ook nog eens een heerlijk fruit en noten. Binnen dit Agro Ecologische systeem worden verschillende methoden als No-Dig, Permacultuur en Syntropische landbouw toegepast.

Een Herstellende Landbouw methode die ervoor zorgt dat bodemleven een compleet voedingspalet voor de planten vrij beschikbaar maakt. Heel erg leerzaam en interessant!



De moestuin van Christa daarentegen is van een wilde schoonheid. Een intuïtieve benadering die ik herken. Christa tuiniert op gevoel, hier geen diepgaande kennis maar vertrouwen op een oergevoel. Hoe gaat het met planten in de natuur? Zo gaat het ook in de moestuin. Hier geen strakke rijen maar organische vormen. De moestuin is er niet alleen voor groente productie maar moet bovenal een fijne plek zijn waar het goed toeven is. Een terrasje, veel bloemen, insecten, mooie vlinders, zon en rust… Schijnbare Chaos is een toegepaste methode waarbij het voor de mens nog steeds duidelijk is waar welke groenten staan maar insecten gedesoriënteerd raken door een snelle afwisseling in vorm, kleur en grootte van de groenteplanten. Daardoor zijn ze niet afwezig maar kunnen ze niet uitgroeien tot plagen.


Een hele klus om die oude, karakteristieke boerderij weer nieuw leven in te blazen. Een deel van het rietendak is al klaar:


Tijdens de rondleiding kwam ik een schattig zijdehoentje tegen ... dan smelt ik!

Jammer dat het net te ver is om wekelijks verse, biologische groente te halen!

Op 19 april vindt er een lezing plaats van O.C. Hooymeijer en zijn Wondere vogelwereld in het dorpshuis van Baflo.
O.C. is beeldend kunstenaar en schrijver van gidsen voor de niet-bestaande vogels van Europe. Ik kreeg een paar jaar geleden zo'n boek voor mijn verjaardag. Prachtig en hilarisch.
O.C. is een begenadigd verteller. Heel erg grappig!
Hij komt tevens uit Vlaardingen, dus hadden we ook een leuk gesprek over die stad en de mensen die we beiden kenden.
Natuurlijk koop ik zijn nieuwste boek, wat een feest om te lezen.


Rechts op de foto, Erik de Graaf, historicus, docent en schrijver èn ook uit Vlaardingen ... zelfs een vroegere buurjongen van mij, maar daar kwam ik pas hier in Groningen achter.


Het nest van de Kleine Amerikaanse Prairikraak. O.C. vertelde dat de mezen in zijn tuin bij dit kunstwerk de finishing touch gaven.


Op 23 april in het Spijslokaal van Warffum een optreden van de nestor van de Groningse popscene: Lou Leeuw en zijn vrouw Ans van Steenvelt. Georganiseerd door Cinema het Hogeland en gepresenteerd door Louis Stiller.

Na het optreden van Lou, konden we kijken naar drie ‘Rockumentaries’.

Erg leuk, maar jammergenoeg te weinig publiek.

En ... alsof het nog niet genoeg is deze maand, gaan we de dag na mijn verjaardag, op 30 april naar Törf, in het dorpshuis van Stitswerd. Het bijwonen van een optreden van Törf is een unieke, fantastische beleving en zodra het afgelopen is, zou je gelijk weer willen boeken. Wat een vakmanschap met al die verschillende soorten muziekinstrumenten!





Toch meer uitstapjes dan ik van plan was, maar wat is het allemaal leuk!