dinsdag 4 januari 2011

Gronologie (10)

September boeken we voor een Boergondisch feestmaal bij boerderij Arkema in Noordbroek.
We zijn blij dat we de auto mogen lenen van m'n schoonzus. We logeren twee nachten in B&B de Hamrikkerhof in Nieuw Scheemda.

We worden op de boerderij ontvangen met een glaasje wijn of vlierbessensap, krijgen een rondleiding over het bedrijf en de varkensstal met kleine biggetjes. Vind ik wel wat zielig, die beestjes zo in de stal. Op deze plek is ook de Kleinste Soepfabriek begonnen. Ik ben niet zo van soep uit potjes, maar deze soepen zijn wel een uitzondering.
Waar heeft zij met haar snoet ingezeten?
De koeien zijn van het ras Blonde d’Arquitaine, mooie blonde koeien met lieve koppen. We zitten met 38 mensen aan lange tafels in de voergang van de stal.
De koeien kunnen in en uit als ze dat willen. Het moet voor hen ook apart zijn als ze binnen komen en in hun stal herkauwende mensen aan een lange tafel zien zitten.

Het eten is lekker en verrassend. De kok is Caspar Bürgi, bekend van televisie en in het echt eigenlijk leuker dan op de TV. Het hoofdgerecht is kogelbiefstuk afkomstig van deze boerderij. Nu ik zie wat een goed leven deze dieren hebben, probeer ik mezelf aan te praten dat het minder erg is om dit vlees te eten, maar eigenlijk slaat dat nergens op. Goed of slecht leven het dier moet toch gedood worden. We zitten hier tussen de koeien gewoon een stuk gedood dier te eten. Ik denk toch dat dit een van de laatste keren is dat ik dit doe.
Het is wel knap van de kok om dit allemaal op zo'n plek te bereiden!
We zitten samen met een leuk echtpaar uit Drenthe aan tafel, ze zijn oorspronkelijk Groningers. Het is een geweldige leuke avond.


De volgende dag gaan we naar de Fraeylemaborg in Slochteren. Een erg mooie borg. Jammer dat het begint te regenen. Maar binnen en in het restaurant vermaken we ons ook wel.

Daarna gaan we nog naar Termunterzijl, bij elk weerstype een prachtige plek. We eten daar bij een leuk ongecompliceerd restaurant, De Landman met heerlijke vis.
Bij terugkomst in Nieuw Scheemda zien we dat er zelfs een café is, 't Schoevertje, waar we twee Kalmoesjes drinken en een leuk contact hebben met de bezoekers daar. Ik slaap weer prima in de heerlijke stilte. Wat is dat toch een verschil met thuis!


De volgende dag rijden we langs prachtig glimmende klei en bergen met bieten weer terug.