zaterdag 22 november 2014

Weer eens een paar dagen Groningen


Aankomst om 12:30 uur. We hebben een leuke slaapplek gevonden via airbnbAls we naar onze b&b lopen, passeren we dit mooie gebouw in Amsterdamse schoolstijl (architect Jan Siebe Bouma).


Alle tijd van de wereld, heerlijk alle kranten te lezen in Café de Oude Wacht.
In de nrc lees ik over een kok, René Redzepi van restaurant Noma in Kopenhagen. Hij wordt de beste kok ter wereld genoemd. Ik vind hem wel zinnige dingen zeggen, o.a:
‘Als je denkt dat je geen tijd hebt om te koken, moet je je leven anders organiseren’, en deze: ‘Goed eten duur? Heb je een auto, een groot huis? Dát is duur.’ Hij fietst en loopt en heeft niet eens een rijbewijs.
Van deze kok staat er nog wel een leuk recept van rijstpudding met kersensaus bij. Dat eet bijna iedereen in Denemarken met de kerst. Misschien ga ik het binnenkort maken met amandelmelk ipv koemelk.
Maar dan lees ik … hij prefereert mieren boven citroenen. Hij doet walgelijke dingen met bloed van rendieren en oude zeugen … en ik haak af.


Ik blader verder en lees een stuk over Alain Passard, de driesterrenkok die meer tuinmannen in dienst heeft dan koks. In 2000 heeft hij vis en vlees van de kaart gehaald en alles draait vanaf toen om groente, en dat in de carnivorenstad Parijs! Hoewel hij niet helemaal plantaardig kookt, spreekt hij me toch meer aan dan de mierenkok.

In het DvhN een stuk over Lou Leeuw, de presentatie van het boek over hem deze week is de hoofdreden dat we in Groningen zijn.


Maar vanavond eerst naar een optreden van de Troebadoers in Martineplaza. De Troebadoers zijn de drie Groningers Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot. Ze zijn op toer langs de theaters met hun gitaren, liedjes en verhalen. Erg leuk al die Groningse laidjes.
Voor mij had Blowing in the wind, Rising sun en You are mine sunshine niet gehoeven, maar het publiek werd daar juist weer enthousiast van. 


Er hangt in de zaal een soort mist, ik denk van de rookmachine, dat was wel vervelend. Ik hield er een tranend oog aan over, het oog zonder contactlens (ik draag er 1).
We lopen daarna de stad in en bekijken het kunstwerk bit.fall. De waterdruppels vormen woorden die in een fractie van een seconde leesbaar zijn. Software kiest woorden die op dat moment het meest voorkomen op de Nederlandse nieuwswebsites.Halen bij Hoek een eierbal (nee, is niet vegan, maar onweerstaanbaar als ik hier ben). Het is heel zacht weer en om 00:00 nog gezellig in de stad.