donderdag 22 november 2018

Tuinwerk


Verbene ‘La France’ bloeit nog dapper door in border 1, hier en daar bloeien nog enkele bloemen, maar verder wordt alles behoorlijk kaal. De dramatische staat waarin veel bomen verkeren, wordt pijnlijk zichtbaar.
Bomen die hoogstwaarschijnlijk wegmoeten heb ik een rood lintje gegeven. Vandaag duwde ik zomaar twee boompjes om. De eerste had een omtrek van 43 cm en was 2.30 m lan. Totaal vermolmd bij de basis. Middenvoor op de foto de tweede, deze had een omtrek van 36 cm en was 7 meter lang:



Tussen de kas en de geplande moestuin staan verwaarloode aalbessenstruiken, hier op 7 oktober:

Deze hebben nu al het blad verloren, dat is het teken dat ze gesnoeid mogen worden, las ik op internet.

Nog nooit zoiets gedaan, dus verder speuren op internet. Veel informatie, ook tegenstrijdige adviezen.

Kan ik gelijk mijn nieuwe vlijmscherpe snoeischaar inwijden, die ik op de dorpsveiling buit heb gemaakt. Ik hou de volgende tips aan:
Ik snoei takken die elkaar kruisen, afhangen, uit de grond komen en maak de struik in het midden luchtiger.
Verder doe ik maar wat, volgend jaar zien we wel wat het resultaat is. Hopelijk komt het goed, wat ik hou erg van aalbessen.
Achterin het bosgedeelte snoei ik ook nog struiken op dezelfde manier, ze lijken op de aalbes, maar wat het is weet ik nog niet, ook dat is afwachten tot het voorjaar.


Al het snoeisel gelijk verwerkt in de takkenril.
Hoewel het fris is vind ik het heerlijk om zo lekker buiten bezig te zijn, krijg het er erg warm van.
Met wat uit de tuin en uit het achterliggende bos maak ik een herfstig droogboeket voor in huis. En dan wordt het al donker, korte dagen zijn het.