zaterdag 3 december 2011

Stad, Eenrum en Termunterzijl

Onze tweede dag begint met een ontbijt bij La Place en daarna een rondje stadsstraatjes. Het stortregende vanmorgen, maar de wind blaast de wolken weg en de lucht kleurt al gauw stralend blauw.
twee zusjes in Stad
In de Folkingestraat zien we bellenblazenbellen uit een gevel bij een speelgoedzaak komen. Ook gaan we een galerie in, Zus is helemaal weg van de daar hangende sneeuwlandschappen.
Man moet eigenlijk al tijden naar de kapper, we komen langs een leuk kapperszaakje, ‘Kapsoones’, de wachttijd is niet zo lang en ja, hoor, eindelijk ... hij gaat!
Ik ga onderwijl met Zus en Zwager koffie drinken.
Als we richting auto lopen, op het Zuiderdiep zie ik opeens een reclamebord met  ... verrek is tie het? Bryan Ferry, m’n idool van een eeuwigheid geleden.
Even googlen en ja, hij is het, inmiddels 66 jaar oud, samen met zijn zoon kleding aanprijzen van een bekende kledingzaak. (M'n rode jasje komt daar toevallig ook vandaan). Grappig!


Dan vertrekken we uit Groningen en gaan richting Hogeland. We rijden nog even langs een koophuis dat ik op Funda zag, ben nieuwsgierig hoe het er in het echt uitziet.
Omdat Zus Groninger mosterdsoep wil proeven rijden we naar Eenrum en genieten daar van de soep.
onderweg in noordelijke richting
Mosterdmakerij

Korenmolen De Lelie
gerst, tarwe, haver, spelt
kaarsenmakerij
Als echte toeristen bekijken we de mosterdmakerij en molen de Lelie die daar naast staat. We krijgen een rondleiding en mogen even buiten op de stelling staan, waar de wieken razendsnel voorbij schieten. Mooi hoor.
Er hangen bosjes graansoorten, misschien dat ik het nu eens kan onthouden wat wat is.
Tot slot bekijken we de kaarsenmakerij, steken een kaarsje aan voor een pas gestorven kennis en rijden dan naar Termunterzijl.
In Termunterzijl logeren we in ’t Viskerhoes, een geweldig leuk pension, gevonden op de blog van André van Birdingoldambt.
We gaan daar vlakbij eten bij Visrestaurant Landman, kan ik ook aanraden!
Zus en Zwager blijven natafelen, wij moeten naar onze voorstelling:

Na de succesvoorstelling Herstel van de Toekomst in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst te Scheemda, komt Stichting Peerd nu met een sobere voorstelling in de Groninger kerken:
Veur altied pelgrim, een pelgrimstocht

"As ain of aander joe der tou dwingt n kilometer zien pakkeloazie te droagen, loop den twij kilometer mit hom mitt" Matteüs 5: 41

"Mor ik zeg joe: weer joe nait tegen wèl joe dwaarszit. As ain joe n slag op aine waang verkocht, draai hom aander den ook tou" Matteüs 5: 39

In deze voorsteling vraagt Peerd aan ons om zelf deelnemer, een pelgrim te worden. De deelnemende pelgrims brengen een deel van de voorstelling wandelend door, in het donker, in weer en wind, op weg naar de kerk. Je krijgt een mp3-speler en koptelefoon mee en je dient alleen te gaan. We lopen (wel samen) over de donkere dijk naar de kerk in Termunten.
Het is een koude, heldere avond, maar de wind valt mee en het is droog. Met een prachtige halve maan. In het mooie kerkje aangekomen is er brood en wijn voor de pelgrims. Van de teksten versta/begrijp ik niet alles, ik zou het nog weleens terug willen lezen.
Attent is dat er kussentjes op de kerkbanken liggen. De tocht duurt ongeveer 25 minuten, dan een klein uurtje in de kerk en daarna weer 25 minuten terug naar het startpunt lopen.

kerk Termunten
Ik vond het een bijzondere, mooie voorstelling. Je betaalt voor de voorstelling geen entree, maar na afloop geef je een gift, waarbij je zelf bepaalt hoeveel je er voor over hebt. 
Er zijn nog enkele voorstellingen en er komen ook nog voorstellingen in het nieuwe jaar. Voor meer info, kijk op de site van Peerd.
De speler Bas de Bruijn liep in de kerk op de oude plavuizen op blote voeten. Als hij aan het eind doodstil op een bank ligt en wij bij vertrek langs hem heen lopen, kan ik het niet laten even zijn voeten aan te raken. Ik verwachte ijsklompjes, maar zijn voeten waren ontzettend warm, wonderlijk was dat.
Terug in ’t Viskerhoes kruipen wij onder de heerlijke zware, warme dekbedden.