zaterdag 14 januari 2023

Borg Nienoord

Vanmiddag gaan we naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het Groninger Landschap in Leek. Het Groninger Landschap organiseert altijd mooie bijeenkomsten voor medewerkers en vrijwilligers en partners mogen ook mee. Altijd op mooie plekken. Dit jaar vind het plaats op de Borg Nienoord. Dit is een borg die wij nog niet bezocht hebben. Voorafgaand konden we ons aanmelden voor een rondleiding door de borg en een bezoek aan het depot van rijtuigen.


Rijtuigen zeiden me niet zoveel, maar we hadden zo'n geweldig leuke gids, Henk, die je zo meenam in zijn verhalen met allerlei weetjes over die rijtuigen, dat je er gelijk met andere ogen naar ging kijken. Zoals bijvoorbeeld waarom er geen deurknoppen aan de binnenkant zaten.
Als adelijke opende je niet zelf een deur van een rijtuig, daar had je personeel voor.

De statige borg is een monumentaal gebouw, volgens de info de mooiste van Groningen. Het is geweldig dat zulke gebouwen bewaard zijn, maar ik deel niet altijd de bewondering over de adelijke historie en de rijkdom van de bewoners. Ik denk dan meer aan de arbeiders die dat gebouwd moeten hebben. Rijkdom gaat altijd ten koste van anderen, zou mijn vader zaliger zeggen.

Over de bewoners van die borg kon Henk ook boeiend en hilarisch vertellen. Wat een decadentie in die tijden! Ook trouwde dat maar allemaal met familieleden.
Natuurlijk ook veel ellende zoals oorlogen, brand, veel dode kinderen en het drama van de laatste familie, die met koets te water raakte in het Hoendiep en alle inzittenden verdronken omdat er geen deurknoppen aan de binnenkant zaten.

Achter mij de indrukwekkende lijkkoets, zwart, volgens onze gids, omdat de duivel hem dan niet zag.

Schilderijen die gedeeltelijk zijn verbrand hebben ook een plek:


Gids Henk fervent op dreef:


Daarna de nieuwjaarstoespraak van Groninger Landschap directeur Marco Glastra en proosten we op het komend jaar.


Nog een laatste blik op de borg bij vertrek: