dinsdag 27 september 2011

Dinsdag Dicht (31)

Museum Wierdenland, Ezinge
(klik op de foto voor vergroting)

Wierden en Thee

Middag-Humsterland (Tolkien had het kunnen bedenken), is de naam van een streek en van een Nationaal Landschap. Middag is een verbastering van "Midage" of "mid oog", met de betekenis "middelste eiland" - vergelijk "oog" in Schiermonnikoog (wikipedia).

We rijden naar Ezinge om Museum Wierdenland te bezoeken. Overmorgen gaan we met High Standard Travel op 'Borgen en Wierden tour ' en dan bezoeken we het museum ook kort, maar ik wil even alvast alles uitgebreid bekijken.
Een wierde is wat de Friezen een terp noemen, een woonheuvel ter bescherming tegen het wassende water van winterstormen en springvloed.
Als later de dijken ontstaan zijn de wierden niet meer nodig. Ze worden weer afgegraven omdat de wierdegrond vruchtbare grond was en werd verkocht aan gebieden met arme grond. Tegenwoordig zijn de wierden beschermd.Zo interessant allemaal, ik zou wel een hele blog kunnen vullen. Beter is als je het verder zelf op de website van het museum leest, zij kunnen het juister vertellen dan ik. Over de geschiedenis, over de mensen die er woonden, over de de archeologische opgravingen in de wierde van Ezinge rond 1930 onder leiding van de archeoloog Albert Egges van Giffen, enz.
Het is een erg mooi en prettig museum. Ook hangen er gedichten van C.O Jellema, die zullen terugkomen in ‘Dinsdag Dicht’.


De Theefabriek

Niet al te ver hier vandaan ligt Houwerzijl. Dat is ons volgend doel. Van èèn van mijn werkgevers kreeg ik met de Kerst een Bongo voor een High Tea voor twee personen. Bij de deelnemende zaken stonder er twee in Groningen, en dat wordt dus de Theefabriek in Houwerzijl, ook alweer zo’n leuke belevenis.O, en die uitermate vriendelijke bejegening hier, een mens zou er toch bijna aan gaan wennen!
De cadeaubon bevat een uitgebreide thee, met eerst hartig en dan zoet. Onze serveerster adviseert ons om tussen de twee gangen het museum te bekijken, komt er weer wat ruimte. Gelukkig hoeven we de gerechten niet te kiezen, we laten ons verrassen. Wel moeten we een thee kiezen, uit zo’n 300 soorten.
Het is heerlijk allemaal en wat een geweldig plek. We kunnen nog steeds buiten zitten!We kopen ook nog wat bijzondere theetjes om mee te nemen. Als we tegen de avond terugrijden besluiten we, na deze ‘Hoge thee’, om maar niet meer uit eten te gaan!