zondag 22 mei 2011

Een Griekse Tragedie?


Ik wil toch even de Grieken een hart onder de riem steken. Zonder in te willen gaan op de problemen die er zijn, vind ik de grove taal die gebezigd wordt over de hele Griekse bevolking beneden alle peil. Grieken vinden de politiek ook corrupt, maar dat kun je niet een heel volk aanrekenen. Gastvrijheid wordt nu met voeten getreden.

Handelsgeest heet opeens corruptie en vriendjespolitiek noemt men bij ons met een net woord lobby.
Vooral in De Telegraaf (nou weet ik wel dat je die krant niet serieus kan nemen, maar wordt wel door velen gelezen) worden dingen gezegd als: ... corruptie en afkeer om te werken diepgeworteld zijn in Griekenland. Lang uitslapen, uitgebreid lunchen, een middagdutje en ’s avonds aan de ouzo.
Uitgesproken door Nederlanders die daar al jaren wonen…!
Het zegt ook iets over de wijze waarop die Nederlanders in hun cocon handelen in Griekenland, zonder zich kennelijk echt te verdiepen in de Griekse cultuur. Typisch Nederlands.

Al die keren dat wij Griekenland bezochten hebben we vooral hardwerkende mensen ontmoet. En dat is niet van 9.00 tot 17.00 uur. Eerder van 7.00 tot diep in de nacht. Wij kennen een aantal mensen persoonlijk en hen wordt op deze manier groot onrecht gedaan. Mike, waar wij vaak logeerden vertelde ons eens dat Grieken moeite hebben met gezag, dat is niet voor niks. Ze zijn eeuwenlang onderdrukt geweest, zelfs nog tot kort geleden. Dat kun je met die platvloerse kritiek in de Telegraaf niet verklaren.

Nederland is gelukkig wel fatsoenlijk, Nederlanders betalen heel graag belasting en hier vraagt een ondernemer nooit of het met of zonder bon moet.
Trouwens, de Griek bestaat niet, evenmin als de Nederlander.


een Grieks stilleventje thuis in Kretablauw