zaterdag 29 januari 2011

Vekaanzie: Dag 8

Na het krabben rijden we eerst naar het Duitse Bunde, we moeten geld pinnen om morgen Paradiso te betalen.
Terug in Nieuweschans willen we koffiedrinken in de Oude Remise, maar die gaat pas over een uur open. De Graanrepubliek daarnaast, kennen we nog niet, die is wel net open. We worden vriendelijk door drie dames ontvangen. Dat is dan 2x 5 euro (!) ik twijfel, moet je hier entree betalen? Maar ik durf het niet uit te spreken. U kunt pinnen, okee. Maar de pinautomaat weigert (die staat aan mijn kant)  ... o, kunt u misschien cash betalen? Ik kijk in mijn portemonee, we willen ook nog naar ’t Zielhoes en daar kan je ook niet pinnen, dus wil ik zuinig zijn met m’n cash. Ik zeg dat tegen de dames en dat we later terugkomen.
We stappen in de auto en Mijn Architect zegt: daar kom je goed mee weg! Eigenlijk vinden we tien euro wel veel om een kunstgalerie te bekijken ... dat is het toch? We zullen nog wel eens terugkomen hoor, maar vandaag niet meer.

We rijden richting noorden en proberen zoveel mogelijk via de kleine weggetjes te gaan. Het is erg mistig, maar dat ziet er prachtig uit.Opeens is de mist helemaal verdwenen en gaat zelfs even de zon schijnen.We zien een bordje Wittewierum, toen we gisteren bij A&J waren had J het erover en we besluiten even naar het kerkje uit 1863 te gaan kijken. Er zijn mooie, zeer oude grafzerken.We bekijken de historische wierde, er moet een roekenkolonie gehuisvest zijn, maar die zijn vandaag niet thuis.
We rijden weer verder, naar Noordpolderzijl. In het ’t Zielhoes bestellen we koffie met Povverd. Volgens mij is deze zonder appel, ook erg lekker. Als ik vergelijk is mijn eigen povverd zo slecht nog niet.


Het is hier altijd zo’n speciaal huiskamersfeertje, gelijk in gesprek raken met de andere gasten. Men vraagt hoe we hier terecht zijn gekomen. Mensen vinden het bijzonder als we vertellen dat we hier op vakantie zijn.
Als we zeggen dat we vaker hier komen en dat we meestal ons bezoek rond optredens van Groninger muzikanten plannen krijgen we de vraag: welke muzikanten dan?
Wij zijn compleet verbijsterd als we namen noemen en de Groningers die niet of amper kennen .....!!
Harry Niehof ..... Erwin de Vries ..... Bert Hadders ..... Alex Vissering ....?
Er zitten twee jonge meiden uit de Stad, een van de twee heeft de naam Bert Hadders wel eens gehoord en kent ook café Marleen, aan de andere tafel zit iemand die wel eens van Erwin de Vries gehoord heeft (Rooie Erwin zegt hij) en iemand die bij het Groninger Landschap werkt die kent Alex Vissering wel.

Maar niemand, echt niemand Harry Niehof .....?
We kunnen het niet geloven, dit kan toch niet ..... jullie missen echt iets.
De beste gitarist van ..... Man zegt Noord-Nederland, ik wou eigenlijk Noordwest-Europa zeggen J.

Op de kaart staan bij Binnenlaands distilleerd nog wat namen van drankjes waar ik nieuwsgierig naar word: Sterretje Hagel en Donder, Groninger Fladderak, Wadwater, Fireman kruidenbitter. Dat moet nog eens een keer uitgezocht worden!
Er komen nog meer mensen binnen, ik zeg koud hè, heerlijk, heerlijk zegt een vrolijke Groninger. We maken plaats en gaan ook nog even over de dijk kijken.

’t Zielhoes moet nog maar lang zo blijven bestaan.

Het is mooi, maar snijdend koud, we gaan gauw weer opwarmen in de auto.
We rijden verder door dit prachtige hogeland. Man zegt dat de kunstenaar van de beelden in Verhildersum - Eddy Roos - ergens in Uithuizen zijn atelier heeft.
We rijden naar Uithuizen en vinden het VVV, daar kunnen we vragen waar we moeten zijn.

Het museum Eddy Roos ligt buiten Uithuizen, richting Valom. We rijden er naar toe en worden door een erg vriendelijke vrouw ontvangen. Zij laat ons binnen, zet een film voor ons aan en schenkt heerlijke koffie. Zij geeft ons allerlei uitleg over het werk van de kunstenaar.


We zijn erg onder indruk. Het verschil met de kunst van Helwegen vind ik dat dit meer lééft. In de schetsen van Roos zit zoveel beweging en de levensgrote beelden zijn adembenemend mooi.Museum Eddy Roos Uithuizen
Het is heel bijzonder om dit alles te mogen zien, op zo’n mooie locatie, geweldig!


1 opmerking:

  1. Ik zie hier een liefde voor Groningen, het leest heerlijk weg en gaandeweg word ik ook nieuwsgierig naar Groningen en haar kleine dingen. Prachtige foto's !!!

    BeantwoordenVerwijderen