zondag 16 juni 2024

Haantje Ta (1)

Ta was onze allereerste kip, we hadden hem sinds december 2020. Ta was al een zorgenkindje, hij was bijna al eens dood in 2022, maar toch weer opgekrabbeld, weliswaar met 1 blind oog.

Eind mei had hij een zeer rechterpootje. Zijn sporen groeien krom en dus richting poot. We knipten ze regelmatig, maar nu zat de nagel toch alweer tegen zijn vel, dus dachten we dat dat de oorzaak was. Met hulp van mijn broer geknipt.



De dagen daarna leek hij last te hebben van juist zijn linkerpoot. Spoor was goed. Hij liep heel moeilijk en steunde op zijn vleugel. Toch maar naar de dierenarts. 

Die gaf hem een paar injecties en gaf medicijn mee. Hij knipte ook nog een stuk van de sporen, hij durfde verder te gaan dan wij. De volgende dag leek het beter te gaan, maar daarna ging het weer slechter. Hij kon zich amper verplaatsen. Nog advies gevraagd aan dierenarts Lies uit Pieterburen. Zij schreef wat homeopatische druppels voor. We voerden hem stukjes druif en komkommer met het medicijn, maar zagen amper vooruitgang.



Hij kon niet meer naar boven om te slapen en bleef onderin slapen. Avalon was in tweestrijd, boven slapen of bij Ta. Twee dagen nam ze de gulden middenweg en sliep op het bordesje. Daarna ging ze bij hem slapen, onder het trapje.



Ik kreeg hem niet aan het drinken maar Avalon kreeg het voor elkaar dat hij wat dronk. Avalon is een wonderkipje.



We gingen nog een keer naar de dierenarts. Hij zei dat het waarschijnlijk Marek was, een ziekte die veel voorkomt bij industriekippen, en dan voornamelijk bij kuikens. Bij volwassen hobbykippen komt het zelden voor. Ik geloofde hem niet.

Maar wat het ook was, het zag er naar uit dat Ta niet meer beter zou worden. De dierenarts wilde hem ter plekke in laten slapen. We wilden daar toch nog even mee wachten en eerst Lies raadplegen. Misschien kan zij het doen, gewoon thuis.

Lies zei dat zij dat niet meer kan doen omdat ze met haar praktijk gestopt is. Maar volgens haar was het te vroeg. We probeerden een paar dagen nog wat middeltjes van haar, maar het mocht niet baten.

Uiteindelijk hakten we de knoop door. Morgen gaat het gebeuren.



We verplaatsen hem, vandaag op zijn laatste dag zo nu en dan naar een fijn plekje. Hier ging Ruby bij hem liggen.