donderdag 27 juni 2024

Nieuwe kipjes

Het is nu tien dagen geleden dat Ta insliep en we gaan op zoek naar een nieuwe haan. Avalon is broeds en Ruby loopt maar alleen rond.

We zijn gelijk verliefd op een prachtige grijze zijdehoenhaan. Omdat de hennen zo vaak broeds zijn, besluiten we ook twee hennen van een ander ras er bij te nemen. Het worden Bielefelder krielen. Het contrast met de zijdehoenen kan niet groter zijn, dus dat is wel heel leuk.



De haan noemen we Pearly Spencer en de Bielefelder krielen Jenny Wren en Ophelia, maar al gauw worden dat de Cocteau Twins. Pearly is ongeveer 25 weken en de Twins ongeveer 19.

Pearly is onmiddelijk helemaal in love met Ruby, net als Ta vroeger ook. De Cocteau Twins zijn overal bang van en kunnen hoog springen. En ze kunnen vliegen. In angst vloog Jenny Wren al gelijk over het net van Buitenveldert.

Ze kwam terecht in het Witte Perk, dat vol staat met Witte wederik en daar bleef ze een beetje in hangen, dus kon ik haar makkelijk pakken.

Een buurman wil ze wel komen kortwieken. Eerst maar aan een kant en zo min mogelijk opvallend. Maar ze kunnen nog steeds erg hoog springen.

Ruby besluit ook broeds te worden, gelukkig is Avalon bijna klaar. Avalon en Pearly gaat heel goed samen, alleen mag hij er niet op springen. Dan is ze een felle en druipt Pearly af.

Misschien van frustratie begint hij ons aan te vallen als we de ren in komen. Alle tips op internet uitgeprobeerd. Met armen maaien en hard in handen klappen enz. Helpt allemaal maar eventjes. Eerst deed hij alleen dreigende bewegingen, later fladderde hij boos omhoog en pikte ook nog in je voeten.

Een filmpje gevonden met een manier die wel werkt. Zodra hij aanvalt hem gelijk met de kop naar de grond duwen en zo lang vasthouden tot het verzet weg ebt. Daarna hem onder de arm nemen en even rondlopen tot hij helemaal rustig is. Als hij bij het neerzetten nog wild doet, gelijk weer onder de arm. Ik heb het nu twee keer gedaan en hij schijnt het te snappen. Maar ik keer mijn rug nog niet naar hem toe. Wat een power zit er in zo'n klein beestje!

Als broedse Ruby naar buiten komt om te eten, is het oorlog. Ze valt iedereen aan en de kippen en veren vliegen in het rond. Dus krijgt ze nu een afgesloten ren.

Jenny en Ophelia mogen niet in Buitenveldert en blijven apart in de voorren. Wel een geluk dat we verschillende compartinenten hebben.

Gek op sla: