donderdag 18 oktober 2012

Nog een paddestoelwandeling, maar dan in DrentheDe dertiende vakantiedag. De tandpasta is op. We vragen in ons hotel California in Witteveen waar de dichtstbijzijnde drogist is. Dat is in Westerbork en na het ontbijt rijden we daar naar toe en gaan eerst koffiedrinken in restaurant-museum De Ar, met Drentsche koek.

We doen de boodschappen, ook wat middeltjes tegen verkoudheid en beginnende keelpijn, zo gauw mogelijk onderdrukken … dat kunnen we nu niet hebben. We wandelen nog door Westerbork, een leuk dorp (nee niet naar het Kamp).
Westerbork
Ik heb ons aangemeld voor de paddestoelenwandeling van Natuurmonumenten, op het Dwingelderveld, we zaten toch in de buurt.


Ik ben benieuwd of we weer andere paddestoelen zullen vinden dan bij onze Groningse wandeling. Onze gids Maarten zegt meer te weten van planten dan van paddestoelen, maar hij weet sowieso veel meer dan zijn groepje deelnemers. 
We kwamen een paddestoel tegen waarvan hij ook de naam niet wist, dus wie een idee heeft:

We hebben inderdaad ook veel andere soorten paddestoelen gezien. Maarten vertelde dat binnen een week een soort verdwenen kan zijn en het weer vol staat met een andere soort.
Hij gaat snel, ik probeer hem bij te houden en vind het weer helemaal geweldig wat hij allemaal vertelt en laat zien.
Ik probeer alle namen van de nieuwe soorten maar niet meer te onthouden, je moet dat doseren nietwaar ...Geweizwam ... dat konden we zelf ook bedenken
... en daar hem je hem ook weer, die schaamteloze Phallus
de sponszwam, schijnt vrij zeldzaam te zijn
Maarten plukt een heksenboleet en laat zien hoe de gele paddestoel direct blauw kleurt als je een stuk afbreekt. Toch blijkt hij eetbaar. Ik vind trouwens wel dat je al die mooie paddestoelen moet laten staan en ze voor je eten gewoon op de markt kopen.
Maarten weet ook nog een zeer zeldzame plant te staan: de stekende wolfsklauw (Lycopodium annotinum). Deze vaste plant vermeerdert zich niet door zaad, maar door sporen. Deze sporen verspreiden zich met de wind. Hier in Dwingelo komt hij nog wel voor, maar hij staat wel op de rode lijst.
stekende wolfsklauw
Vliegenzwam
een hartelijke braakrussula 
vorige keer heette deze fopzwam nog Rodekoolzwam, nu Amethistzwam
galappeltjes

toch net kadetjes
Opeens zag ik iets bijzonders tegen een boomstam opkruipen.  Het is de rups van de Meriansborstel (Calliteara pudibunda), een nachtvlinder.
De vlinder is vernoemd naar de vlinder- en insectenschilderes Maria Sibylla Merian

Meriansborstel
Zeer leerzaam weer zo'n wandeling, maar vooral erg leuk. Na afloop komen we nog deze pootjebadende stoere koeien tegen.

Hamveld
Op de terugweg gaan we eten bij Brasserie Diggels in Westerbork, 'Dat mot wal van de Italiaan weden', een geweldig lekkere vegalasagne.  Echt een aanrader.
En o, o, die gulle porties hier, je zou toch kilo's aankomen van zo'n Noordelijke vakantie!
Onze laatste nacht in Drenthe, morgen keren we nog voor een paar dagen terug naar Groningen.


2 opmerkingen:

 1. Prachtig,deze paddenstoelen.
  Er zijn er bij,die ik echt nog nooit gezien heb.
  En mooi,die Schotse Hooglander in het water op de
  laatste foto.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat je niet alle paddenstoelen namen weet, waar de naam niet bijstaat hebben we ook. Nog even dan weet je alle namen en kan je ze mij ook leren.De Braakrussala is net een brede tong en dan die Heksenboleet prachtig.
  Gr Jan.

  BeantwoordenVerwijderen