dinsdag 28 januari 2020

Vogels tellen

Dit weekend deed ik mee met de Tuinvogeltelling. Ik heb altijd het idee dat er in december meer vogels zijn dan in januari, dat er veel sneuvelen met het vuurwerkgeweld eind van het jaar.
Dit was mijn score:

Meestal zijn er meer.  Ook zien we wel een winterkoninkje en een boomklever, maar die laten zich niet zien tijdens het telweekend.
Het is lastig ze te fotograferen met een telefoontje. Door de ruit heen wordt het meestal niets.

De koolmezen en pimpelmezen tonen veel interesse in het vogelhuis van Leo Gerritsen.
Regelmatig gaan ze naar binnen. Het lijkt dat de koolmezen de pimpelmezen verjagen.
Het zou leuk zijn als er een nestje in zou komen.

Het lukte zowaar om de grote bonte specht een keer op de foto te krijgen. Er zitten hier twee paartjes. Vorig jaar hadden ze een nest in een van onze bomen. Ze komen regelmatig op de voederplekken. Mooie vogels!


Deze dode merel lag bij de voortuin aan de straat, door een sperwer gepakt, maar die moest zijn maaltijd staken, waarschijnlijk door het verkeer.


Verder zit achter de tuin regelmatig een buizerd in een boom:


Op de tuindeur zat deze vlinder, dat is wel erg vroeg dacht ik. Via google leek het er eerst op dat het de Grote wintervlinder zou zijn, maar via Waarneming.nl bleek het de Grote voorjaarsspanner te zijn. Een nachtvlinder die ook dagactief is.
De Grote wintervlinder vliegt van september tot half februari en de Grote voorjaarsspanner van februari tot april. Ze vallen beide onder de spannersHeel apart bij deze soort is dat het vrouwtje amper vleugels heeft.
Ze zijn niet bijzonder en komen algemeen voor, ik had nog nooit van deze soorten gehoord, maar vind ze wel mooi.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten