vrijdag 18 februari 2011

Vogelexcursie, dag 1

We zitten heerlijk in de trein naar Groningen, in de stiltecoupe die voor de verandering ook eens echt stil is. Wat lezen en wegdommelen op de cadans van de wielen op de rails.
Op station Groningen aangekomen zetten we de reistas in een kluis en gaan de stad in om te lunchen. We lopen langs ‘Huis de Beurs’ en dat lijkt ons wel wat. Het ontleent zijn naam van de aan de overzijde gevestigde Korenbeurs, waar granen, zaden en peulvruchten, afkomstig van de Ommelanden werden verhandeld.
Een aangename plek, gezellig druk, waar je leuk mensen (stadjers?) kunt kijken. Dan nog even naar ‘Laif & Nuver’, een winkel die we ook in Mensingeweer een keer bezochten, winkels waar een speciaal sfeertje hangt, waar ik een soort dromerig van word, hoewel ik meestal niet weet wat ik er zou willen kopen.

In de Arrivatrein naar Winsum zit een meisje een eierkoek te eten. Als ik iemand een eierkoek zie eten moet ik altijd aan Sonja Bakker denken, ik heb dat ook eens drie dagen geprobeerd. Ik snap niet dat mensen niet doorhebben dat je van al die koolhydraten juist meer trek krijgt. Ik dacht toen de hele dag aan eten! Het meisje neemt nog een tweede koek, misschien dat ze niet sonjabakkert of misschien juist wel.

Als we in Winsum aankomen staat de bus al gereed. Je kan hier nog niet met de OV-chipkaart reizen, maar de chauffeur zegt loop maar door als ik kaartjes wil kopen. Hij scheurt in ras tempo over de weg en vrij snel zijn we in Kloosterburen.

Hotel het klooster is een geweldige verrassing! Behalve op een mooie stille plek, is de gastvrijheid van het soort dat je nog maar zelden tegenkomt. Robert Jongbloed en Jolanda Bos, met Stephan en Ina, zorgen in alles er voor dat je je perfect thuis voelt.
Het restaurant is in de voormalige refter, een prachtige plek om te drinken, eten of lezen. De keuken heeft geen menukaart, er wordt heerlijk gekookt met verse ingrediënten uit de omgeving en met een knipoog naar oude recepten. We slapen in een ruime, grote, dubbele kamer die sfeervol is ingericht. Behalve dat het hotel nog steeds een kloostersfeer uitstraalt is er ook overal bijzonder kunst te bewonderen. Kortom, een heerlijke plek!

Mijn Architect proeft het aangeraden kloosterbier, ik hou het bij een wijntje.

Ondertussen komen alle deelnemers (23 personen) van de excursie aan. We zitten met Nico de Haan, een leuk stel uit Abcoude en een Zweedse Groninger aan tafel.
De waard vertelt over de geschiedenis van het klooster en Jolanda vertelt hoe er in stijl van het vroeger kloosterleven gekookt wordt.
We krijgen erg lekkere voorafjes zoals Groninger worst, kaas met fenegriek en kerriekoekjes.
De maaltijd is een feest zo lekker, met ‘vergeten groenten’ en goed gebruik van kruiden. Het heerlijke nagerecht weet ik niet meer precies wat het was, maar zo zag het eruit:


Na het eten krijgen we uitleg van Nico, hoe je het best vogels kijkt en een kwis om onze kustvogelkennis te testen. Van de 30 had ik er een stuk of zeven goed, waarvan twee per ongeluk goed gegokt.Het is een divers gezelschap, met mensen die er een beetje, meer of veel vanaf weten, en mensen die fanatiek bezig zijn met vogels.

Ik kom uit een ‘vogelaarsgezin’, ik kan het alleen nooit allemaal onthouden. Ik vind het gewoon erg leuk om op stap te zijn met iemand die er veel verstand van heeft. Nico vraagt ook nog hoeveel soorten we verwachten te gaan zien. We voorspellen dat we op zo'n 80 soorten vogels uitkomen!1 opmerking: