dinsdag 30 april 2013

Lenin

Onze laatste dag van een heerlijk weekend Groningen … en koninginnedag … o nee koning, lijken me aardige mensen hoor, maar ik heb er niet zoveel mee. Als we richting station lopen komen we in een vrijmarktstraat terecht … o gruwel, er is geen doorkomen aan … dat was een beetje dom van ons. 
Ik zou het niet meteen agorafobie noemen, maar ik krijg het nogal benauwd tussen de slenterende mensenmassa, vooral als ik geen kant meer uit kan.
Ik had een zijstraat gezien, we draaien om en wurmen ons een stukje terug, dan kunnen we via een grote omweg in rust naar het station lopen en halen zelfs de trein nog.
Omdat het vroeg is en we nog geen zin hebben om al naar huis te gaan, stappen we in Assen weer uit, we gaan ervan uit dat het koningsgevier misschien wat minder massaal is dan in een grote stad en dat klopt, het is hier goed te doen.
Maar de hoofdreden was dat we Lenin nog even wilden begroeten.


Het reusachtige beeld (bijna 10 meter hoog) zijn we al vaker in Groningen tegengekomen. De eerste keer in Tjuchem, op het erf van een bouwbedrijf. De eigenaar had het beeld uit Oost-Duitsland gehaald. We hebben het destijds opgezocht.

Lenin in Tjuchem, november 2008
In 2010 kwamen we hem weer tegen in de tuin van Fontana in Bad Nieuweschans:

Nu staat het hier in Assen, aan de kop van de Vaart in het kader van de tentoonstelling van het Drents Museum, De Sovjet Mythe. De tentoonstelling hebben we niet gezien, maar het beeld dus wel.
Ik vind het een mooi beeld, los van wie of wat Lenin was.
We zitten de rest van de middag op een terrasje, waar het zo gezellig was met de Assenaren en dan is het tijd om terug te gaan.

Het duurt nog tot in juni voor we weer noordelijk kunnen gaan … ik kijk er alweer naar uit!

2 opmerkingen:

  1. Zo mooi (en herkenbaar) dat je je alweer verheugt op de volgende keer. Je verveelt je natuurlijk geen moment in Groningen, maar de koffie/thee staat klaar hoor :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lief van je, wie weet Sacha, als we eens in de buurt zijn!

    BeantwoordenVerwijderen