Galerie De Groninger Kroon |
Souveniers uit Groningen |
Weer thuis heb ik via internet eens wat meer informatie opgezocht. Er bestaat ook een gehuchtje dat heet De Poffert, in de gemeente Zuidhorn.
In vroeger tijden was het een makkelijk klaar te maken maaltijd, die ’s morgens opgezet kon worden. Een oven was niet nodig. De povverd gaat in zijn vorm in een pan kokend water (au bain marie). Zo kon moeder de vrouw toch meehelpen op het land en ook tegelijkertijd zorgen voor een voedzame maaltijd tussen de middag. Wij eten hem meestal bij de koffie of thee en soms als nagerecht.
Een Groningse vrouw verzekerde ons dat de juiste schrijfwijze povverd is. Maar op internet kom je vaker poffert tegen. De povverd, of poffert (in andere provincies ook ketelkoek of jan-in-de-zak) heeft niks met poffertjes te maken, het zit een beetje tussen brood, cake en pannekoek in. Het is een heerlijk gerecht met het voordeel dat er geen boter en weinig suiker in zit, dat voegt ieder later zelf naar smaak toe.
In het recept van de Kroon zaten vier appels, dat vond ik wat veel. Ik varieer ook regelmatig
met gedroogde abrikozen en heb zelfs een keer dadels toegevoegd.
heerlijk poffert ik als echte groninger, eet het met gesmolten boter, en bruine suiker,
BeantwoordenVerwijderenbedankt dat je volger bent geworden van mijn blog
groetjes mina
Ik heb weeeeken geleden een keer speciaal deze ingrediënten gekocht, maar nog steeds geen tijd genomen om er een povverd van te maken... en de jouwe ziet er nog wel zo lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenHoi Angelika,
BeantwoordenVerwijderenwat heb jij een interessante blog, daar ben ik weer een poosje zoet mee! De povvert was om m'n vingers bij op te eten. Complimenten voor je kook- en bakkunsten!
Groetjes...
Ik ga het ook een keer maken. Soms koop ik het bij de bakker, maar zelf maken heeft natuurlijk zijn charmes.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het woord poffert mooier dan povverd, maar dat is weer heel persoonlijk.
In het fries bestaat dit gerecht ook - oorspronkelijk als kraamgerecht met veel rozijnen en krenten er in. Het wordt dan boffert of poffert genoemd. Mijn moeder maakte het ook wel in een gietijzeren braadpan op zijn aller aller zuinigst. Maar zelf vind ik de laagste pit op het gasstel zelfs met plaatje nog te hoog.
BeantwoordenVerwijderenWe vonden het altijd een reuzentractatie.
Leuk Wim!
BeantwoordenVerwijderen