maandag 3 december 2012

Knipselbonen


Wat voor bonen? Dat is de reactie die je meestal krijgt als je knipselbonen zegt, en wat ik zelf ook zei toen ik ze voor het eerst tegen kwam. Dat was in oktober in De Oude Remise in Nieuweschans.
We aten daar een heerlijke knipselbonenstamppot, een echt Gronings gerecht, met veel worst.
Het bijzondere van deze bonen is dat ze met peul en al gedroogd zijn. En ze heten zo omdat ze in stukjes geknipt worden.
In een tijd zonder diepvries werd groente geweckt en op zout gezet. Ook werd er gedroogd. Van gedroogde peulvruchten maken we nu ook nog dankbaar gebruik. 

Op de Floriade in september maakte ik de volgende foto's, ook daar stond mijn Heilig boontje, de eerste boon die ik afgelopen zomer op mijn dakterras geteeld heb.





Het aantal verschillende soorten bonen is bijna onuitputtelijk. Ik hou erg van bonen en ik vind historische weetjes over oude en bijzondere bonen erg leuk. Ook vind ik ze erg mooi, van sommige zou je bijna kralen maken i.p.v. op te eten. Verder is het toch wonderlijk dat iets wat al zo langgeleden geoogst is, toch zo'n waardevol voedingsmiddel is.
Deze mooie boontjes kreeg ik van Jan
Maar nu terug naar de Knipselbonen (Dreuge boon'n op zien Grunnegs). Op de website Knipselbonen.nl vond ik deze informatie:

Bijzonder aan deze bonen is dat ze in de peul worden gedroogd èn gegeten. Het drogen en plukken is een arbeidsintensief proces met als resultaat een uniek product met een eigen smaak. Veel Groningers kennen ze misschien nog van vroeger, maar er zijn ook nu nog veel mensen die de bonen in hun moestuin verbouwen.

Op die site zag ik ook dat je ze kon bestellen. Een hoeveelheid voor 4/5 personen voor 3,90 plus 2,50 porto. Niet goedkoop, maar je snapt, dat weerhield me niet. Ze schijnen enorm in volume toe te nemen, dus we kunnen er misschien wel 2 of 3x van eten.
Hoe leuk is het een pakketje vol met gedroogde boontjes in je brievenbus te vinden?


Ze zien er nog niet smakelijk uit. Ze moeten net als andere gedroogde peulvruchten een flinke tijd in de week staan (12-24 uur) en dan moeten ze nog erg lang koken (2-3 uur).
Ik ga experimenteren om van de stamppot een lekkere vegetarische versie te maken. 

Recept en resultaat Knipselbonenschotel met vega-worst en vega-jus.

Update 2 november 2017: Ik heb de knipselbonen onderdeel laten zijn van een ELM-diner, mijn gasten waren aangenaam verrast! 


11 opmerkingen:

  1. Oeps...dat zal niet meevallen om er vegetarisch iets lekkers van te maken.....de worst en het spek maken de smaak aan het gerecht. Hier eten we ze ook graag, alleen geen stamppot, want dat is bijna niet te verteren......!
    Als je een vega recept gevonden hebt, hoor ik het graag !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het Janny, maar ga het toch proberen!

      Verwijderen
    2. Ik ben geen vegetarier en eet het ook wel eens zonder vlees. Beetje zwarte peper erdoor. Misschien blokje boilon of tuinkruiden

      Verwijderen
  2. Knipselbonen...nog niet eerder gezien.
    Ik zie,dat je weer foto's kunt plaatsen hier ?

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, Ans, omdat ik foto's naar m'n andere blog verhuis, komt hier weer ruimte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een blog over een mooi stukje folklore.
    Ik ken het wel, maar bij mij thuis werden de bonen
    uitsluitend gedroogd voor bonensoep.
    De bonen werden daar voor uit de gedroogde peulen
    gehaald, een werkje wat ik als kind altijd leuk vond.
    Benieuwd hoe je avontuur met de knipselbonen verder
    zal gaan.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je zo een pakketje knipselbonen besteld..dan kun je daar ook weer verder mee telen..
    Je weekt ze eerst lang genoeg en dan met de 3 in een plantenpotje,wel binnen voor de raam en zorgt dat ze optijd water krijgen..vooral niet te nat,dan na de ijsheiligen 15 mei buiten in een gote pot of in de grond poten...kan ook gewoon in de tuin tegen een muur de zuidkant het liefst..opbinden aan een draad of steun.

    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joke, dat was ik al van plan, ik ga er een paar bewaren ... ben benieuwd!

      Verwijderen
  6. Er worden verschillende rassen gebruikt voor de knipselbonen; Groninger Weekschil, Saxa, Heinrichs Riesen en Oldamster Witte. De eerste 3 zijn stambonen, de laatste is een stokboon. Ik zou de zaden niet voorweken. Bonen houden niet van vocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij aten vroeger wel knipselbonensoep, ik was er dol op. In Hongerige Wolf woont een man die ze nog verbouwt. Ik ben zijn naam vergeten, maar zoveel mensen wonen er niet in Hongerige Wolf dus als je er ooit in de buurt bent dan zou je kunnen vragen naar de 'knipselbonenman'.

    BeantwoordenVerwijderen