vrijdag 26 april 2019

De tuin in april 2019

6 april 2019, perk-1
Het begint te groeien en hoewel ik nu eigenlijk meer weghaal dan bijplant, gebeurt er van alles.
Dat is het leuke van een nieuwe tuin, ik weet niet wat er nog voor verrassingen zullen verschijnen.

Zoals veel klein spul, bovenste rij : een anemoontje, vingerhelmbloem en nu al pinksterbloemen (terwijl het nog ruim voor pasen is);
Midden: Vergeet-me-nietjes, kleine maagdenpalm en een viooltje dat ik nog meebracht van het Goudse dakterras. Ik dacht dat het een Maarts viooltje was, maar het blijkt een Viola sororia ‘Freckles’  te zijn, die kunnen zich flink uitbreiden, wat zeer welkom is.
Onder: heel veel speenkruid, zowel in als rond de tuin. In Border-1 verscheen een botanisch tulpje. En door de hele tuin heel veel van deze Euphorbiasoort, ik denk de Cipreswolfsmelk.
De zaden hebben een mierenbroodje, zo verspreiden de mieren de plant door de hele tuin.

Heel veel boshyacinten, gedurende lange tijd alleen maar groen blad te zien, nu eindelijk in de bloei in drie kleuren, paars, roze en wit.


Het waait nogal. 😀

De hele tuin staat vol met Geel nagelkruid, maar ik ontdekte ook Knikkend nagelkruid, die vind ik net iets leuker.


Waar je deze maand ook kijkt, overal verschijnen bloemen, wild of gekweekt, dat maakt me weinig uit, ik geniet van alles.
Als er teveel van hetzelfde is grijp ik wel in. Zoals de vrouwenmantel, prachtige plant, maar hij zit werkelijk overal, dus haal ik hier en daar wat weg. Kan ik weer iemand blij maken.



Ik heb nog een Euphorbia, mogelijk de Amandelwolfsmelk. De daslook staat in de bloei, smaken lekker hoor, die bloemetjes.
Blijft fotogeniek, vrouwenmantel met druppels, en is belangrijk als drinkplaats voor de bijen. Daarnaast kruipend zenegroen en de ongeëvenaarde paardebloem. Nu de insecten het zo moeilijk hebben laat ik ze maar staan, in plaats van paardebloemstroop te maken.
De sleutelbloem, onderste rij, is ook nog van het Goudse dakterras. Ik heb drie soorten pioenrozen in mijn tuin, ben benieuwd naar de kleur en of ze tegen die stevige wind kunnen.
Lievevrouwebedstro wilde ik altijd al graag hebben, nu heb ik meer dan genoeg!

Hosta's ... de vraag is of ze meer slakken aantrekken of juist bij de andere planten weghouden? Ik heb er weinig mee, heb alles uitgegraven, twee bewaard en de rest weggegeven. 


Verder komen er nog fraaie lange tulpen op:


Mooie gele dovenetel:


Beide appels en de peer staan in de bloei. Ik vind dat er weinig bijtjes opzitten, dus of ze bevrucht zijn is afwachten.





26 april 2019, perk-1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag geen anonieme reacties!