maandag 23 september 2024

Arboretum landgoed Tenaxx

Nu weet ik best al veel in de provincie Groningen, ik had weleens over een Dinopark gehoord maar dat er een arboretum in Wedde is wist ik dus niet. Ik kwam er achter toen ik de workshop Mongools koken deed. Zij zijn buren. We maakten een wandeling over het landgoed. Het is er prachtig! Op een voormalig aardappelveld van 35 ha is arboretum “De Hangende Tuinen” ontstaan met zo’n 4.000 bomen. Deze zijn op werelddeel ingedeeld. Hier meer achtergrondinformatie. Om het onderhoud te bekostigen en dus meer bezoekers te trekken werden er dinosauriërs geplaatst. Helaas is de oprichter Wouter Oudemans dit voorjaar overleden. Zijn kinderen zetten het nu voort. Ik ga zeker nog eens terug om park Tenaxx beter te bekijken.











zondag 1 september 2024

Open tuin

De laatste dag van het jaar dat de tuin geopend is voor bezoekers. Tevens als activiteit van het Waarneming.nl-weekend ter ere van hun 20-jarig bestaan. Er kwamen via die site acht bezoekers. Het leuke is dat deze mensen, anders dan de reguliere tuinbezoekers, wat meer interesse hebben in insecten en vogels.


Als je bij aankomst de nog kale voortuin ziet, kun je je bijna niet voorstellen wat een paradijsje is onstaan aan de achterkant van het huis, en dat in zes jaar.


Gelukkig was het mooi weer en lieten de vlinders en zweefvliegen zich ook van hun goede kant zien.
Gamma-uil:


Geaderd koolwitje:

Akkerhommel:

Dagpauwoog:

Larve van de Helmkruidbladwesp:

Helmkruidbladwesp:

Gewone pendelvlieg:

Citroenpendelvlieg:

Atalanta:

Bont zandoogje:

Mierennest van gele mieren:

Toch merk ik nog weinig van mensen die, net als ik, de insecten een warm hart toedragen. Die nog steeds vinden dat alles van geel/zwart gestreept is doodgemept moet worden. Onbekend maakt onbemind. Kinderen kunnen wel alle dinosaurussen bij naam, maar weten niet het verschil tussen een wesp of bij.
Ik heb een idee: Als een supermarkt nu eens in plaats van dierenkaartjes met wilde dieren e.d.  een spaaractie start met kaartjes met insecten.
Bijvoorbeeld zweefvliegen. Veel namen zullen kinderen zeker aanspreken: Pyamazweefvlieg, Terrasjeskommazweefvlieg, Klompvoetje, Piemelkrieltje of zelfs de Doodskopzweefvlieg enz. enz. Jong geleerd is oud niet meer bang.