zondag 27 maart 2011

Stichting Peerd speelt Herstel van de Toekomst

Trein naar Groningen, 9.00 uur.
Op Boekwinkeltjes.nl vond ik een boekje voor een klein prijsje, De boer van t Zuderdaip van Henry Hes. In het Gronings. Eerst lees ik een zin. Dan woord voor woord kijken of ik het begrijp. Dan nog eens de hele zin en de alinea.
Soms helpt het om het hardop te zeggen (niet tè hard, we zitten in de stiltecoupe), en anders schrijf ik het op om later op te zoeken. Zo doe je wel lekker lang met een boek.
Gronings lezen is makkelijker dan praten of schrijven. Zal ik het ooit leren?

 

In Groningen aangekomen nemen we koffie met appelgebak in Café de Oude Wacht (Gedempte Zuiderdiep), en reserveren een hotelkamer.
Dan wandelen we terug naar het station, het is schitterend weer en we pakken de Arrivatrein naar Scheemda. Daar zou een pendelbusje klaarstaan, we wachten een kwartiertje en gaan dan lopen, we zien de pijp van fabriek De Toekomst in de verte, echt ver zal het niet zijn.


Daar aangekomen krijgen we een stempeltje op de hand en mogen we het terrein op. Het begint met een proloog, we zijn nog niet helemaal ingesteld op Gronings en we staan achteraan, dus dit ontgaat ons een beetje.
De daaropvolgende theatertocht met een gids gaat al beter.
Tijdens de rondleiding lopen we door het indrukwekkende, stoffige gebouw, langs gespeelde scénes over hoe het er voor de oorlog toeging. 

We komen in het 'pak- en verzendlokaal’ wat nu foyer is met de mooie expositie ‘Terug naar de Toekomst’, honderd jaar strokarton.


Dan begint de voorstelling, een eigenlijk met geen pen te beschrijven ervaring, ik zou een heel blik superlatieven open kunnen trekken, maar dan nog ben ik niet in staat het te verwoorden. Veel humor, ook ontroering wegslikkken, onverwachte effecten. Er gebeurt zoveel, we denken dat we niet alles hebben gezien, dus we besluiten dat we het binnenkort nog een keer bezoeken.
Mocht je daar in de buurt wonen, dan zou het onbegrijpelijk zijn als je niet zou gaan. Ga en laat je verrassen!
Op de website van Peerd en op de weblog van Arno van der Heyden, een van de spelers, vind je meer info en filmpjes.2 opmerkingen:

 1. Leuk Angelika! Eigenlijk had iedereen heen moeten gaan. Inderdaad! En de laatste voorstelling was eigenlijk weer anders dan die op 26 en 27 maart.

  Jammer dat je 1. het pendelbusje gemist hebt of 2. te vroeg of te laat was. Ik weet zeker dat het busje bij iedere voorstelling gewoon op de dienstregeling gereden heeft.

  Ach n wandeltochtje op zijn tijd is ook lekker nietwaar.

  Een groet van de locatiemanager,
  Gerrit Blaauw
  Activiteitenbureau.nl / InhetOldambt.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gerrit, het was geweldig, ik hou Peerd in de gaten voor nieuwe voorstelingen.
  Het lopen was geen punt, het is niet ver, ik loop graag en het was stralend weer.

  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen