zaterdag 11 oktober 2014

Als de Groningers eens deze kant uit komen … (3)


Vanavond treedt de band Cochon Bleu op, vlakbij in Haastrecht. We kennen de bandleden uit Groningen en moeten daar natuurlijk naartoe! Het is voor ons maar 20 minuten fietsen naar Concordia, waar het optreden plaatsvindt.

Cochon Bleu speelt cajunmuziek, een muziekstijl die in de achttiende eeuw ontstond in het Franssprekende deel van Louisiana. De bevolking, afkomstig uit Acadië (Canada), een Franse kolonie, werd daar in 1755 verdreven door de Engelsen.
Ze kwamen terecht in de moerassen van Louisiana, toen nog Frans gebied. De Amerikanen noemden hen “Acadians”. Zonder de “A” en op zijn Amerikaans uitgesproken is die benaming gaandeweg verbasterd tot “Cajun”, de tegenwoordige naam van de bevolking, het gebied, de muziek en de keuken.
De cajunmuziek is ontstaan uit een mengeling van oude Franse volksmuziek en de muziek van andere immigranten, tevens met invloeden van de zwarte bevolking en indianen. Er wordt gezongen in het Cajun-Frans, dat nog kenmerken heeft van het Frans zoals dat eeuwen geleden werd uitgesproken. 

Cochon Bleu bestaat al zo'n 20 jaar, vaak ontdek je muziek en ga je dan kijken wie de band is, hier is het omgedraaid, ik ken de bandleden al in allerlei andere settings en zie ze nu pas voor het eerst als Cochon Bleu.
Het is vooral vrolijke muziek, waarbij je bijna niet kunt blijven zitten.

We hebben een superavond, zo leuk om die jongens hier te zien optreden en natuurlijk een CD-tje kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten