zaterdag 17 augustus 2019

Onderweg naar de Toekomst


We gaan naar de voorstelling Onderweg naar de Toekomst. Er was keuze tussen middag- en avondvoorstellingen. We kiezen voor de middag.


We starten in de voormalige strokartonfabriek de Toekomst in Scheemda.
Dat is leuk, want we waren in dit prachtige gebouw ook, in maart en april 2011 bij de voorstelling Herstel van de Toekomst.
We worden ontvangen door Gerrit Blaauw met koffie en koekjes.



Het is een bijzondere voorstelling over de Oost-Groningers, een Grunneger tour langs verschillende locaties in het Oldambt. Uitgebeelde verhalen over werk en strijd, over liefde voor het landschap, over wat mensen bindt. 
Na de koffie stappen we in een museumbus en worden uitgezwaaid door de acteurs.


Onderweg krijgen we fruit aangeboden.
We rijden naar Oude Pekela en komen langs het huis van Jan en Henri, zij staan al klaar om te zwaaien.

In Oude Pekela gaan we naar een andere voormalige strokartonfabriek, Siep&Co. Hier is nu een vezelhennep verwerkend bedrijf gevestigd. We krijgen een kopje hennepthee.
We zien hier een toneelstuk over een vader en zoon die een hennepkwekerij opzetten. Een botsende vader en zoon relatie, emotionele generatiestrijd, vond ik soms best aanrijpend. 



Daarna rijden we langs de Joodse Begraafplaats in Winschoten, we stoppen daar en de acteur Ad van Kempen komt de bus in en doet een monoloog over de Joodse Gemeenschap in Winschoten. Ook weer zo mooi!
We krijgen een Joods citroensnoepje.

De tour gaat verder langs monumentale boerderijen, waar destijds de herenboeren hun puissante rijkdom verwierven vanwege het verbouwen en verhandelen van graan en aardappels.

We stoppen bij de monumentale boerderij Hermans Dijkstra, nu een restaurant en B&B.
We worden ontvangen met een glaasje (alcoholvrije) vlierbloesemchampagne en gaan op stoeltjes in de openlucht zitten. Rechts is een orkestje. Het ziet er allemaal erg leuk uit.
Het is een prachtige voorstelling -weinig woorden, veel muziek- over het herenboerenleven.



Daarna stappen we weer in de bus, waar we een stukje kaas krijgen, en rijden terug naar Scheemda.


Daar krijgen we nog voorstellingen en verhalen van Groningers die vertellen wat de betekenis voor hen is van dit gebouw en deze streek. Met een optreden van Alex Vissering. Tot slot is er wijn en nootjes.

Op de blog van Jan zie je nog meer foto’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten