woensdag 10 oktober 2012

Wierdewandeling


Ook deze tweede nacht hier heb ik weer als een roosje geslapen.
We hebben om 10.00 uur afgesproken met Willem. Hij is vanochtend onze gids bij een wandeling in de omgeving. Die afspraak is gisteravond in gesprek met Joke tot stand gekomen. Gek ben ik op wandelingen met een verhaal.Een fietspad voert ons naar Kantens. We besluiten geen bezoek te brengen aan onze kennis Mina, we zijn wel heel dichtbij, maar Willem wil door.
Willem is een ‘dragende’ gids. Ik heb altijd bewondering voor mensen die het landschap kunnen ‘lezen’ … zien en weten. Ik probeer dan alles te onthouden en verlies me in de verhalen, droom weg, zie de mensen uit de verhalen bijna lijfelijk voor me.


We lopen vanuit Westerwijtwerd tot aan de Halteweg en volgen deze via Boerdam tot in Middelstum, bezoek aan borgen, schuilkerk, een spannend verhaal van notoire watergeus (Barthout Entens van Mentheda).
Langs de trekweg, over het Boterdiep via het ‘hoogholtje’ (een vaste voetbrug) en over het kerkpad naar Toornwerd, waar we gedichten tegenkomen. Maar die bewaar ik voor ooit in een ‘Dinsdag Dicht’
Het regent en we schuilen min of meer onder de toren, een baken op het kerkhof. Van een kerk is geen sprake meer.

Een wandeling van ongeveer 3 ½ uur. Willem legt onderweg uit hoe het landschap in elkaar steekt, over dijken en wierden, over de lopen van de rivieren, over de ‘radiaire wierdestructuur’ en over afgravingen.


Weer terug langs het Boterdiep en erover naar de borg van Ewsum, die staat er niet meer, maar in de herbouwde schuur nu een sociale werkplaats. Voor jongeren met een beperking. Prachtige moestuin met kas en kloostermuur, waar bijzondere groenten en bloemen gekweekt worden.

In de middag gaan we naar Bedum voor een lunch in Hotel-Restaurant ’t Gemeentehuis en daarna halen we nog wat boodschapjes bij de plaatselijke super voor een vakantiekookmaaltje.
Willem komt nog even vragen of we morgenavond zin hebben in het huiskamercafé van Westerwijtwerd samen een biertje te drinken.
Of we zin hebben? En of we daar zin in hebben!


2 opmerkingen:

  1. Echt schitterende foto's.
    Die wolkenluchten en de regenboog.
    Echt juweeltjes.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen