zondag 3 maart 2013

Texel (3) Brasserie Rebecca

Onze eerste avond eten we in het restaurant van het hotel. Zonder eerst op internet gekeken te hebben, wat ik toch meestal doe, zei ik gelijk ja op de vraag van de ober of hij een tafel voor ons zou reserveren. Ik had geen idee dat de eigenaar, topkok Michel Arends, bij later naspeuren, geen kleintje bleek en dat zijn Brasserie Rebecca een ‘Bib Gourmand’ heeft.
We hebben in 2011 ook eens gegeten in 't Korensant in Molenrij, die hebben ook een Bib, en daar hebben we ook heerlijk gegeten. Dat is het onderscheidingsteken voor ‘een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder € 35.’ 

Nou is dat voor wat er geserveerd wordt vast een schappelijke prijs, maar het was de bedoeling om dit uitstapje heel erg lowbudget te houden. Voordat we aan tafel gingen kwamen de eerste exquise voorafjes al voorbij en ja, toen wist ik, dit gaat geen doorsnee hotelmaaltijd worden. Amuse na amuse.
Wat doe je dan … we leggen ons er bij neer, het is tenslotte onze trouwdag en we gaan ervan genieten!

Ik kies dan wel voor vegetarisch vooraf en vis als hoofdgerecht, maar Man gaat voor vlees.
Ik ben altijd bang dat er bij dit soort gerechten toch opeens foie gras, paling of andere zielig, verboden of mishandelde dingen opduiken. En ik geloof dat ik bij de uitleg bij Man eendeleverpate voorbij hoorde komen, maar ik sloot me even af.
Ik hou echt van lekker eten, maar ik ben wel in de laatste jaren anders gaan denken over voedsel. Ik heb heus enorme bewondering voor de kok die al dit soort gerechten bedenkt, ik bedoel het niet respectloos, maar soms staat dat 'gefröbel’ met eten me erg tegen. Ik word een soort heen en weer getrokken, enerzijds vind ik culinair bijzonder koken geweldig leuk, anderzijds vind ik dierenwelzijn en milieu heel belangrijk. Schipperen tussen Michelin niveau en cucina povere!


Toch heb ik ook weer wat nieuws opgedaan, wat ik interessant vind. Op deze foto zie je op het schaaltje in het midden op de tafel, rechts zwart lavazout uit Hawaï, het klopt niet dat alle zout hetzelfde smaakt, dit was echt ongelooflijk lekker zout.
Op een steen geserveerd zie je m'n voorgerecht, ik weet niet meer precies wat het allemaal was, drie soorten crème van o.a. avocado. De meest groene was met algenpoeder gemaakt, echt lekker.


Mijn hoofdgerecht was o.a. tongfilet in tempurabeslag, een salade met Noordzeekrab en romige vissaus. Kijk hoe de wortel erbij staat.
En hieronder het prachtige nagerecht, wat ik nog weet: mousse van yoghurt met rabarber, snoepjes van lychee en bietenijs.


Als verrassing werd er tot slot nog een lekkernij geserveerd:

 

Het was allemaal heerlijk, het was erg gezellig, de bediening was uiterst vriendelijk, alles werd op een leuke manier uitgelegd wat er op je bord lag (jammer dat ik dat niet allemaal kan onthouden), de wijn was goed en er werd kraanwater geschonken.
Het was een fijne avond, ik vond het echt genieten.
Ik probeer het schuldgevoel te negeren dat we vanavond voor ruim 230 gulden gegeten hebben (ja dan reken ik toch nog om) en ik neem me voor dat dit echt de laatste keer is dat we zoiets doen. Ik ga me maar eens verdiepen in goede veganistische restaurants, of die er al zijn. Of me bekwamen in het zelfmaken van topgerechten.


Naschrift:
Benieuwd werd ik van het volgende bericht: Sterrenchef Ron Blaauw sluit 30 maart zijn restaurant Ron Blaauw aan de Sophialaan in Amsterdam. De bekende kok gaat op een compleet andere tour: hij maakt er gastrobar van met maximale prijzen van 15 euro.
Dat meldt MissetHoreca.
Blaauw opent zijn Gastrobar op donderdag 4 april om 17.00 uur op dezelfde locatie. In deze nieuwe zaak, simpel genaamd Ron Gastrobar, wil hij ‘een totaal andere beleving geven aan eten’. De chef wil ‘af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf of zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandisetrolley’.  ”Ik ben mij ervan bewust dat ik daar zelf ook aan heb meegedaan, het is dus ook absoluut geen verwijt aan de collega’s, maar mijn gevoel is dat het merendeel van de gasten daar niet meer op zit te wachten en dat wij daarin de afgelopen jaren te ver zijn doorgeschoten.”

Lijkt op het eerste gezicht goed, hopelijk komt er ook keus in vegetarisch en veganistisch, want dat zal de toekomst worden!


4 opmerkingen:

 1. Haha...omrekenen naar guldens schijnt vrouwelijk te zijn. Ik doe het ook hoor! Leuk concept van Blaauw. Weet niet of ik ooit nog kan genieten van duur buiten de deur eten. Koop ik liever te dure olijven of wijn ;). Krent in de maak?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heel dubbel Sacha, ik kan er wel van genieten, maar achteraf denk ik vaak, ik kan het thuis net zo lekker maken voor veeeel minder geld.

   Verwijderen
 2. Hihi ja dat gevoel. En toch is het lekker om je af en toe de luxe te kunnen permitteren om niet te koken ;). Ik las net je andere post over de Slufter. Prachtig! En wat een mooie foto met de ontspanner. Ik kan nu het lege nest al vrezen, maar met z'n 2'en genieten is natuurlijk ook heerlijk. Pak wijn erbij...geweldig. Afgeven op architectuur...herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hou op vrouw, nu al het lege nest vrezen ... je zit er nog midden in!

  BeantwoordenVerwijderen