zaterdag 22 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 8


Ik probeer zuivel te minderen en wat ik nog koop, dan graag met minder dierenleed geproduceerd.
Ik kies steeds vaker voor produkten van het merk Zuiver Zuivel. En dan liever melk met Demeter keurmerk dan alleen biologisch. Want als ik melk koop, dan wil ik dat van koeien die in de wei staan en dat ze niet verminkt zijn, dus ze hun hoorns nog hebben. Zulke melk is inderdaad duurder, hoewel het verschil minder is dan ik dacht, ach en ik gebruik zo weinig melk (alleen voor cappuccino) dat dat niet uitmaakt.
Toen ik deze vakantie plande zag ik dat het Lekker naar de Boer Weekend plaats zou vinden en er een deelnemende boerderij vlakbij onze verblijfplaats.


We rijden vanmorgen naar Aduard en bezoeken biologische zorgboerderij De Weide Blik.
We worden hartelijk ontvangen met koffie en allerlei lekkere koek en taart en gaan mee met een rondleiding over het bedrijf.

Deze boerderij heeft schapen en blaarkopkoeien en er worden biologische groenten geteeld.
We lopen met de boer het weiland in en inderdaad de koeien hebben hoorns, en sommige laten zich zelfs aanraken. Ik vertel de boer over de opgesloten kalfjes nabij mijn woonplaats en ook hij vind het nogal dieronvriendelijk. Hier mogen de kalfjes wel bij elkaar.

Ik spreek met een begeleidster van de zorgboerderij over het wat en hoe, over de deelnemers, hoe ze ondersteund worden en de dagbesteding. De boer is verantwoordelijk voor de agrarische organisatie, dus de zorgverleners kunnen zich helemaal op de deelnemers richten. Wat een geweldige baan! Zoiets zou ik ook wel willen als we t.z.t. in Groningen wonen.


Verder kan je producten proeven in een stand van Zuiver Zuivel, ook bijzondere soorten zoals Yomio (soort yoghurt) en Acidophilus (aangezuurde melk). In de potjes met rode doppen (rechts op de foto) zit een klein laagje room. Om kinderen te laten ervaren dat je door flink schudden eerst slagroom krijgt en als je doorgaat dat het dan boter wordt. Dit kind wil er ook een!
Zo makkelijk maak je dus zelf boter … dat zal je niet lukken met margarine.
Leuk hoor zo op een boerderij rondlopen en fijn dat het droog bleef tijdens ons bezoek.


We rijden daarna door het mooie Middag-Humsterland en komen langs de Piloersemaborg. In februari 2008 (toen we nog niet zo op de kleintjes hoefden te letten), hebben we daar gelogeerd.


Goeie herinnering en ik wil daar wel graag een rondje wandelen. Ingezoomd blijkt dat bultje in de verte een haas te zijn.
Daarna rijden we terug en in Domies Toen in Pieterburen nemen we een kop soep, het regent en het is fris. Bij Domies Toen staat een partytent en de feestlichtjes worden aangebracht. Vanavond is hier de Cantate van Toen, een muzikaal verhaal en de Nacht van de vleermuis … het was de bedoeling hier naartoe te gaan tot ik las dat tegelijkertijd bij het Feest van de Geest in de Nieuwe Kerk in Groningen ook Harry Niehof, Bert Hadders en de Nozems optreden  … kijk dan hoef ik niet lang na te denken.

Het is inmiddels weer droog en we maken ons tochtje langs boerderijen nog even af. Zorgboederij Pieterburen bezoeken we ook even. Er is een boerderijwinkel en de stichting Keroazie (oud Gronings woord voor levensmoed), voor dagbesteding en begeleid wonen. De Open Dag loopt al op z'n eind, het is er rustig. Ik loop een stal binnen en iemand staat daar met een bezem een varken te borstelen. Hij geeft mij de bezem en ik neem het even over. Het dier heeft een schilferige huid en ik kan me voorstellen dat het jeukt. Het varken schijnt het lekker te vinden, toch ziet het er wat raar uit, zo over het hek heen met een harde bezem een varkensrug schrobben. Misschien moet dit varkentje eens lekker gewassen worden? En dan een bodymilkje?


Vroeg in de avond rijden we naar de stad Groningen.
Het is een superleuk optreden in die kerk van Harry Niehof, Bert Hadders en de Nozems, en of je het geloofd of niet … ze zingen een liedje over ons :) ‘Vekaanzie in Grunn’.
Ook treden Swinder (die we afgelopen zondag ook bij Café Marleen zagen) en Marlene Bakker op, zij zingt hier het prachtige Mien Lutje Laif van Arnold Veeman.
Verder zingt ze liedjes van Ede Staal en ook mooi eigen werk.

Mijn Architect maakte een filmpje van Bert en z'n Nozems, een ongelofelijke mooie versie van het nummer Bie Haalve Moan.


Weer een super vakantiedag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten