maandag 8 oktober 2012

Kleine WierdeDag 3. We vertrekken vandaag uit Groningen, na een lunch bij de Brasserie gaan we op zoek naar een bushalte om naar het autoverhuurbedrijf te gaan. Die bus rijdt alleen in de morgen en avond, maar als we bellen is men zo vriendelijk om ons op te komen halen.
Dan zijn we op weg, in onze spierwitte peugeot 107, de provincie in.
Op de N46, helemaal alleen met het landschap en de schitterende lucht, naar het mooie dorpje Westerwijtwerd (onder Middelstum, boven Bedum), op z’n Gronings Wietwerd.


Als we net het dorp inrijden hebben we een wat vreemde gewaarwording. Het naambord van het dorp in het Chinees? Drakevleugels aan de brug.
Overal chinese lantaarns en andere chinese versierselen. Een draak die uit het weiland kronkelt en zijn kop in de molenwieken. Grote gekleurde lotusbloemen.
Het blijkt de lichtweek te zijn en het thema is ‘Meroakels’.

Ons onderkomen voor de komende vijf dagen, Kleine Wierde is een aanrader van een medeblogster (duizendmaal dank TanteBrocante!).
Een hartelijke ontvangst. We voelen ons gelijk thuis in het mooi ingerichte vakantiehuis met oud kerkraam.
Een grote tuin met verschillende zitjes, appel- en perebomen, kippen en konijnen. Een grote vijver. Uitzicht over het land. Stilte.

Tegenover het huis van de eigenaars van de B&B - waar boven de bel Bel Ami staat, en met een mooie wilde voortuin, wel al uitgebloeid - staat een mooi kerkje. Als we er naartoe lopen komen we R. tegen met zijn teckel Lotje. Deze man blijkt een ware verhalenverteller, ik hang aan z’n lippen.
Hij vertelt over dit 13e eeuwse kerkje, over een vroege muurschildering die bij restauratie teruggevonden werd. Een afbeelding van twee figuren, gekleed in gepantserde ‘schubbejak’, kampvechters die goed en kwaad verpersoonlijken, de strijd tussen de hemelse macht en de duisternis.

Ook vertelt hij hoe de lichtweek tot stand is gekomen … hij geeft behoedzaam aan dat hij sommige dingen een beetje flauwekul vindt, maar dat het wel een prachtige verbondenheid tussen de dorpsbewoners brengt. Een enthousiaste samenwerking en dat straalt het ook uit. Deze erudiete man heeft een speciaal gevoel van humor, wat kan hij boeiend vertellen. Hij voegt nog lachend toe dat het dorp met al die rode lantaarns ’s avonds wel wat op een groot bordeel lijkt.
We rijden nog even naar Middelstum voor wat inkopen en in ons knusse huisje maak ik een simpel maaltje, mijn vakantiepastarecept.


6 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal! Dat vindt Joke vast ook...
  Veel plezier nog hoor! Ik had graag morgenavond willen komen, maar ik moet weken. Mijn man komt morgenavond wel, te herkennen aan fototoestel....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezellig zeg. Nog een heel fijne vakantie, veel plezier!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die 'schubbejakken' zijn Friese krijgers. De ene heeft een kletsie, wat een soort polsstok-speer was. Overigens is een deel daarvan weggevallen. In Woldendorp en Den Andel zijn er soortgelijke voorstellingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterend vakantieverblijf is dit.
  En de chinese versierselen doen best een beetje
  vreemd aan,in zo'n oerhollands dorp.

  Groetjes ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een (welkomst)feestje daar in het hoge Groningen.....veel plezier !!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om te lezen, geniet ervan en nog hele fijne laatste avond in het verblijf ;)
  Groetjes Diana

  BeantwoordenVerwijderen