zaterdag 15 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 1Hoera vakantie … en natuurlijk weer naar Groningen, onze vijfde keer.
Hoewel ik gespaard heb voor deze vakantie, moeten we het een beetje low-budget houden, toch heb ik weer allemaal leuke plannetjes bedacht.
We beginnen met een weekend in de stad Groningen waar we met de trein naartoe gaan. Vanaf maandag hebben we een huurauto en gaan de provincie in. 
Ik probeer zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, maar omdat we zo verschillende dingen doen en het weer onvoorspelbaar is, moeten we toch van alles mee hebben, van net tot outdoor zegmaar en voor warm en koud. Het wordt toch nog iets meer bagage dan bedoeld, maar het is te doen. Zodra we ons huis verlaten begint het te regenen, hè bah, dat is geen goed begin … maar onderweg komen we onze vroegere buurvrouw tegen, die nu in Duitsland woont en waar we ook nog langs gaan deze vakantie, dat was zo maf en in de trein ontmoet ik een vriendin van vroeger, wat ook weer erg leuk was. Tegen de tijd dat de trein in Groningen arriveert, schijnt de zon alweer.

Het eerste wat ik altijd doe als we uit de trein in Groningen stappen is een bedelaar iets geven. Thuis doe ik dat zelden, hier is het een soort ritueel geworden, een beetje bijgeloof dat het geluk brengt. Ik geef wat kleingeld aan iemand bij het station, hij heet ons welkom en vertelt dat het dit weekend swingt in Groningen. Als we de fameuze eierbal bij Snackbar Hoek kopen (ook zo'n terugkerend ritueel), koop ik eentje extra om aan Sjonnie te geven, die daar regelmatig z'n straatkrantjes staat te verkopen, ik kijk altijd met bewondering naar zijn geduld … hoe rot men ook tegen hem doet, hij blijft altijd uitermate vriendelijk. Hij is blij met de eierbal en de muntjes kleingeld en daar word ik ook weer blij van.

tussen de winkels verscholen ligt de toegang tot B&B Bleker
We logeren dit weekend in een zeer betaalbare Bed&Breakfast, midden in de binnenstad. We hebben daar jaren geleden eens gelogeerd, dat was goed bevallen, maar ik was deze eigenlijk vergeten.
Nu BudGett geen plek had, schoot me Bleker's B&B  weer te binnen.
Het is een oud pand, boven de winkels, met geweldige ruime kamers. De prijs is 27,50 per persoon per nacht en dat is inclusief ontbijt en toeristenbelasting! Prima plek met goede bedden. Het enige nadeel is dat het toilet en de douche op de gang zijn.
Maar inmiddels vind ik dat niet meer zo'n probleem, en zeker niet voor twee nachtjes. We hebben trouwens zo’n vol programma dat we amper op de kamer zijn. We gaan de erg lange steile trap (23 treden) op naar boven en worden hartelijk begroet door de heer Bleker, een aimabele heer met veel humor.


Vanavond eten we in Restaurant De Zevende Hemel. Een aanbieding van groupon, een viergangendiner voor twee personen ter waarde van 84,50, nu voor 39,95.
Dit restaurant serveert ook biologische, vegetarische en veganistische maaltijden en ik besluit heel avontuurlijk dat laatste een keer te proberen.
Thuis eet ik twee dagen in de week niks dierlijks en ik hoop eigenlijk op verrassende gerechten die me inspireren.
Het is allemaal erg lekker, soms voel ik toch een klein beetje spijt als ik de gerechten van Man zie, of als ik om me heen kijk. Het blijft lastig voor restaurants om zonder zuivel, dus alleen plantaardig iets spannends te maken.
Na een amuse van een toastje met tapenade, krijg ik bruschetta met gedroogde tomaatjes, aubergine en mango en een klein kopje heerlijke aspergesoep, die erg romig smaakt … ik wilde nog vragen hoe ze die soep zo romig kregen, (sojaroom?) maar dat vergat ik.
De tweede gang was een puntpaprika uit de oven met linzen en tomatencoulis. Dat vond ik echt een superleuk gerecht.
Het hoofdgerecht was kool gevuld met wilde rijst in een geweldige sinaasappelsaus. Als bijgerechten was er salade, broccoli en … rijst.
Een gerecht gevuld met rijst en rijst als bijgerecht vond ik, hoewel het goed smaakte, wat teveel van het goede.
Mijn nagerecht was sorbet van peer met, en dat was heel verrassend … gekarameliseerde asperges.
Ik vond het wel wat hebben om een keer vegan in een restaurant te eten, maar vooral door die groupon, ik zou er niet graag 85 euro voor betalen.

Thuis blijf ik experimenteren om zonder dierenleed nieuwe recepten te bereiden, die enkele keer dat ik uit eten ga kies ik toch liever voor vegetarisch of vis, althans nu nog. Het is een leuk restaurant, vriendelijke bediening van obers die om en om ook piano speelden. Wat ik wat minder vond is dat de tafeltjes wel erg dicht op elkaar staan, het voelde erg krap en het is bijna niet te vermijden dat je op elkaars bord kijkt. Groot pluspunt vond ik dat er gewoon kraanwater werd geschonken.

Het volgende onderdeel van deze eerste dag. We gaan naar Le petit théâtre, daar treedt Melvin Bonnet op, de cabareteske troubadour, die we al eens eerder zagen. Dit optreden is in het kader van de Groninger Songwriter Circle.

De plek is wel heel schitterend, een piepkleine theatertje binnenin het Platform theater aan het Boterdiep. Het is zoals Melvin zei  alsof je bij iemand thuis in de huiskamer optreedt. Met zijn lieve bekkie en zachtaardige verschijning stort hij ondertussen de meest vreselijke teksten over je heen, maar zo dat ik ondanks de inhoud erg vaak in de lach schiet. Hij is cynisch, uniek, ja heel apart.


Er treden nog een muzikant op en een duo, maar daar heb ik niet zoveel mee. Ik kak een beetje in, het is een lange dag geweest. Toch hebben we nog een laatste optreden, tegen elven spoeden wij ons naar de Kroeg van Klaas, daar komt de Britse band Belter. Ik kom weer helemaal bij, heerlijke muziek, postpunk. Zoals geschreven op hun website:
They’ve nicked the buzzsaw drive of The BuzzcocksThe Clash’s spunk, The Stranglers’ riffs and some of the best tunes Blondie never wrote. And their singer sounds like Jello Biafra pogoing on a Roxy Music-era Brian Ferry. Since they formed in 2007, Belter have taken their tight, energetic set to some of the world’s most iconic venues: London’s 100 Club, the Paradiso in Amsterdam and the Trash Bar in Brooklyn.’

Ik raak aan de praat met T en A, die ik van gezicht ken. Eddy Koekkoek, beroemd in Groningen, treedt hier volgende week ook op. Morgen is zijn CD-presentatie in Engelbert zegt T, ga je dan ook? Nee, dan hebben we nog geen auto. Dan rij je toch met ons mee! Geregeld.
Belter is te gek … verbaasd kijk ik de zanger aan als hij opeens Nederlands praat. De (superleuke) zanger Rob is Nederlander en hij woont al jaren in Londen.

Geweldige avond en lekker swingen. Tegen half vier klimmen wij de lange trap op in de B&B, we proberen weinig geluid te maken, maar het kraakt hier nogal. Als we eenmaal liggen, komt een groep mannen thuis, luidruchtig ‘stil, stil’ tegen elkaar roepend, dat was grappig. Binnen een paar minuten is het stil, iedereen in coma. Wat een dag!

Hier nog het laatste nummer van het optreden:
4 opmerkingen: