zondag 2 maart 2014

Voorjaarsvakantie Groningen (1)

Eindelijk weer eens naar Groningen (dat is veels te lang geleden), als onderdeel van de voorjaarsvakantie.

In 2012 vierden we onze 27ste trouwdag op het landgoed Westerlee en de eigenaresse vertelde toen dat  Hotel Schimmelpenninck Huys in Groningen (van haar dochter) ook erg mooi is.
Ik was een paar maanden geleden op zoek naar een plekje om ons 32-jarig samenzijn èn onze 29-ste trouwdag te vieren.
Toevallig vond ik bij groupon een aanbieding voor dit hotel. Nog wel aan de prijs, maar toen vond ik het wel waard (de helft van de normale prijs). Nu zou ik dat niet meer doen … maar een nog goedkopere slaapplaats zoeken. We worden steeds zuiniger. Of je nou 150 of 50 euro voor een nacht moet betalen, hoe belangrijk is het nog dat er fancy meubels in je hotelkamer staan … als het matras maar goed is, toch?
Maar goed, deze keer nog wel … het is een geweldig mooi pand, een voormalig patriciërshuis met een klokgevel. Je schijnt er ook goed te kunnen eten … maar dat gaan wij daar niet doen.

Zodra we in Groningen aankomen gaan we eerst even wat drinken in café de Oude Wacht, bijzonder hartelijke ontvangst altijd daar, zetten dan onze bagage alvast bij het hotel en spurten naar het adres van onze lift naar Woltersum.
Bert Hadders gaat deze middag optreden in het kerkje van Woltersum en toen ik via facebook aangaf dat je daar niet per openbaar vervoer kan komen, kreeg ik een lift aangeboden van Groningers die daar ook naartoe gaan. Geweldig, ik was superblij. Zo leuk, we waren ooit eerder in dat schattige kerkje, toen bij een optreden van Harry Niehof.
Bij aanbellen gebeurt er niks, nog eens en nog eens … helaas blijken ze al vertrokken.
Wat was ik teleurgesteld. Wat was ik teleurgesteld. Wat was ik teleurgesteld. Ja… nu weten we het wel.
Wat was ik teleurgesteld.
Ik kon het bijna niet naast me neerleggen … ik kan er dus helemaal niet tegen als plannetjes mislukken.
Wat nu? Zullen we een Greenwheels pakken? Ben je gek … veels te duur en we halen het toch niet meer.

Het is koopzondag en we gaan de (wel of niet failliete) boekhandel Polare binnen. Mijn Architect gaat op zoek naar architectuur en filosofie, ik naar de kookboeken.
Geen enkel, niet één veganistisch boek te vinden, denk ik sacherijnig … kijk nou hoeveel kookboeken …

Normaal kan ik lekker wegdromen in boekwinkels … nu nog steeds de pest in … we lopen terug naar de markt … er is een biologisch marktje … Mijn Architect, die me wil opbeuren zegt: Dat vind je toch altijd leuk?
Mokkend loop ik mee, eigenlijk dacht ik … zet mij maar in een kroeg met veel goedkope wijn.
Maar hij had het goed gezien, ik vind het marktje leuk … knipsel- en veel andere boontjes, bijzondere aubergines (7 euro per stuk!), praatjes met de marktlui, niks kopen, dat is niet handig nu.Dan maken we nog een wandeling door zonnig Groningen en m'n humeur is weer op peil.
Vond ik in een leuk boekwinkeltje Kunst- & Vliegwerk toch nog een leuk koopje! Een soepboek.
Via een tip op facebook had ik Cafe Bistro Kult gevonden en een keer per maand kun je daar vegan eten … helaas niet in het weekend terwijl wij in Groningen zijn. Maar een mailtje met verzoek voor een vegan-menu werkt ook. En allemaal heel betaalbaar!
Erg leuke tent en inspirerende gerechten.
Brood met smeersels. Vooraf een lekkere soep van rucola en gerookte amandelen.
Hoofdgerecht: filodeegbuideltjes gevuld met kastanjes en pompoenpittenpasta met bosvruchtenjus. Ik vond de vulling een beetje droog, zou m.i. iets smeuïger mogen. Het filodeeg leek nog een beetje rauw, zag erg wit, maar misschien hoort dat zo (ik ben nog niet zo thuis in vegangerechten in restaurants). Daarbij werd nog een flinke, heerlijke salade met bessen en vijgen en ook nog patat geserveerd.
Ik barste bijna uit m'n voegen … en heb het toetje afgeslagen. Mijn Architect nam het nog wel: Sorbetijs en toen kon ook hij geen pap meer zeggen. Het was een leuke ervaring, het sfeertje was er in ieder geval super!


We gaan nog even langs bij café Marleen, mar eigenlijk zijn we te moe en zoeken al gauw ons bed op in onze luxe slaapkamer …2 opmerkingen:

 1. hoi Angelika,
  Altijd leuk om je blog te lezen. Tip: heb je boekhandel Van der Velde aan het A-kerkhof 45 wel eens bezocht? Super. En achter in de zaak kun je voor € 1 of € 1,50 lekkere koffie/thee drinken plus een plak koek. Lekker even krantje lezen..... Boekhandel Riemer, Nwe. Ebbingestraat 1 ook een aanrader!
  groetjes, Jacomina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jacomina, die eerste heb ik idd ook al ontdekt. Er zijn veel leuke boekhandels in Groningen (nog wel). Godert Walter in de Oude Ebbingestraat vind ik ook zo fijn. Leuk dat je m'n blog leest!
   Groet,
   Angelika

   Verwijderen