zondag 27 april 2014

Stadswandeling en Vegan dinertje

We gaan vandaag weer eens mee met Paulien Ex, voor een stadswandeling door Groningen.

Deze wandeling voert langs de herenhuizen en villa's aan het Zuiderpark, de singels en het 19e eeuwse prachtige hoofdstation. Er wordt verteld hoe de singels tot stand gekomen zijn, wie er gingen wonen en welke architectuur gebruikt is.

Dit is onze tweede wandeling met Paulien, echt een aanrader, zij weet erg veel en nog meer. Een enthousiaste gids! Vooral leuk aan zo'n wandeling is dat je veel meer details ziet, kleine elementen waar je anders langs zou lopen. Tegeltableaus boven ramen en muurankers met symboliek. Waarom iets zo gebouwd of uitgevoerd is.
Normaal loop je door straten om ergens naar toe te gaan, nu is de straat het doel en kijk je heel anders. Ik hou ervan om zo te wandelen, met mooie verhalen van een deskundige gids.

Ook kan ik me verbazen hoe ongelooflijk vermogend mensen kunnen zijn, in het verleden, maar ook nu nog. We mochten bij een van die kasten van huizen ook de binnenkant zien. Prachtig daar niet van, maar het geeft me toch een wat ongemakkelijk gevoel, hoe absurd welgesteld mensen kunnen zijn en dat je van gekkigheid niet weet wat je met al je geld moet. Ik ben er niet jaloers op, het geeft ook veel zorgen denk ik, maar ik verbaas me er gewoon over. Die grote tegenstelling.
Aan de andere kant zorgen zulke mensen er wel weer voor dat dit soort architectuur in goede staat bewaard blijft. 
De wandeling eindigt in het mooie stationsgebouw van Groningen. Ik vond het weer een reuze boeiende en erg leuke ochtend.


Daarna tijd voor koffie en wat lekkers bij Toet en eind van de middag wat drinken in het Feithhuis.
's Avonds gaan we eten bij Kult in de Steentilstraat. Deze avond is er een geheel veganistisch menu, gemaakt door Helinya.
Leuk ook dat ze even aanschoof bij alle tafeltjes, om te vragen wat je ervan vond.
Creatieve gerechtjes en vooral erg lekker. Nergens voor nodig … dierlijke ingrediënten!

Het voorgerecht: Leutige lenterolletjes, rolletjes van kool en wortel met koriander en zwarte sesamzaadjes. Reepje ingelegde komkommer met een blokje gerookte tofu.
Het hoofdgerecht: Vogelnest en daarmee pasta, met courgettespaghetti, tofu, pesto, notensaus.
Het nagerecht: Zoete rolletjes op een stokje. Custardappelmoes met zoethoutthee en rozijnen, de flensjes alledrie anders gevuld: 1. met dadel, 2. met kardemom en 3. met  chocola en lavendel.
Let ook op de grappige combinatie van het serviesgoed.2 opmerkingen:

 1. Heb je de hofjeswandeling met Paulien al gemaakt ook een aanrader.
  Gr Jan/Henri

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet, Jan, staat idd nog op wensenlijstje.

   Verwijderen