zondag 4 februari 2018

Een weekend van muzikaal afscheid

Vrijdagmiddag ... gauw een tas inpakken met tandenborstel en sob (schone onderbroek) en hop, naar de trein.
We logeren voor de tweede keer bij Wil, in de Oosterpoort, een prima plek.
Als we daar geïnstalleerd zijn gaan we wat eten bij Friet van Piet, een van de weinige snackbars met vegan opties.
Uiteraard kiezen we voor een vegan Kapsalon ... heerlijk!Dan gaan we naar de Kroeg van Klaas, waar inmiddels tot grote vreugde lieve Marleen de scepter zwaait.
De bekende Groninger muzikant Eddy Koekkoek is 16 januari overleden. Vanavond wordt er een herdenkingsavond georganiseerd, waar Eddy stamgast was en veel opgetreden heeft.
Bevriende muzikanten spelen nummers van Eddy, er wordt voorgedragen en er wordt videomateriaal vertoond met veel muziekclips. Jammer van zo'n muzikant, best nog jong.
De Kroeg van Klaas is afgeladen vol!


We hebben leuke gesprekken met allerlei mensen, bekende en onbekende. Een bijzondere avond. Tussen drie en vier uur vertrekken we, gelukkig is onze bnb vlakbij en kunnen we uitslapen.
De volgende morgen als ik het rolgordijn optrek zie ik niet veel, het heeft hier gesneeuwd!We krijgen we een heerlijk ontbijtje en havermelk cappuccino. Daarna gaan we de stad in, eerst naar het station om ov-fietsen te halen, eerst naar de hema, handschoenen voor Mijn Architect kopen, want die is hij vergeten.
We waren van plan om naar het Gronings Museum te gaan, hoewel we het niet zo'n leuk museum vinden, is er misschien een tentoonstelling die ons trekt. Maar nee, we hebben er toch geen zin in, we gaan naar het Universiteits museum, heel bijzonder ... en gratis.
De tentoonstelling Gelukkig Gezond! gaat over vroege ideeën over gezondheid en gezond leven. Over het huidige denken, maar ook over gezondheidsadviezen van vóór 1800.
Gezondheid werd toen vooral geïdentificeerd aan de hand van de zogenoemde zes non-naturalia die bepalen of iemand gezond is: klimaat, dieet, gezonde toiletgang, lichaamsbeweging, slaappatronen en emotionele balans. 
Daarnaast is er een bijzondere collectie, over natuur, cultuur en wetenschap. En een
griezelige verzameling van skeletten, lichaamsdelen en baby's op sterk water.


Het is koud dit weekend en in het museum was het fris. Gelukkig is er vlakbij de Soepwinkel waar we opwarmen met heerlijke soep. Mijn Architect neemt tomatensoep en ik zoete aardappelsoep. Gewoon vegan. Fijn is het dat er gevraagd werd of ik koriander er op wilde, ik lus dat wel, maar Mijn Architect vindt het vreselijk.Voordat we vanavond naar onze volgende bestemming gaan, hebben we nog net tijd om een nieuw restaurantje in Groningen te bezoeken.
Achterwerk bevindt zich in het gebouw van een voormalig gymnasium aan de Oosterstraat.
Omdat we geen tijd hebben om een heel menu te nemen, houden wij het bij een hoofdgerecht alleen.
De bediening is zeer goed, de sfeer ook, hoewel het vreemd is om in een ruimte zonder ramen te zitten. We gingen een trap op, maar het voelt alsof we in een kelder zitten. In de zomer zou ik hier niet zo gauw voor kiezen.
Zoals gezegd hebben we geen tijd voor een voor- en nagerecht, hoewel dat er op de kaart veelbelovend uitzag.
Ik neem:
Geroosterde flespompoen met kruim van hazelnoot, jus van gepofte knoflook en crème van miso
Het is erg lekker en er wordt ook een frisse komkommersalade en zoete aardappel met sriracha bij geserveerd. Ik hou erg van pompen en zoete aardappel, maar ik kan me voorstellen dat het een beetje te veel van hetzelfde is.

Mijn Architect neemt:
Rijstnoedels geserveerd in kokossoep met shiitake, prei en geroosterde pinda
Jammer voor hem zat er koriander op. Ik proef ook wat hapjes van hem, de eerste zijn wel lekker, maar de hoeveelheid kokosmelk gaat snel tegenstaan. Daarnaast kwam ik scherpe, plastic-achtige schillen tegen. Ik vermoed van ongepelde knoflook, dat was niet prettig.
Maar ondanks dat vind ik het een leuk initiatief, dus wil ik niet tè kritisch zijn, ook omdat ik te weinig heb gegeten om echt een recensie te kunnen geven, eerst nog maar een volgende keer uitproberen.
Een uitgebreide recensie vind je op de blog van Plantaardigheidjes.
Wat me het meest aansprak is dat het een beetje omgedraaide wereld is, allemaal vegan gerechten op de kaart, en misschien 1 of 2 vlees/vis gerechten. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn, dat je speciaal moet vragen om iets dierlijks i.p.v. plantaardig.


Dan fietsen we naar Het Viadukt. Jarenlang waren er oefenruimtes voor muzikanten in de catacomben van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoortwijk. Het moet wijken voor de aanleg van een nieuwe zuidelijke ringweg.
Sinds vorig jaar april hebben ze een nieuw onderkomen aan de Euvelgunnerweg, een voormalig opleidingscentrum. Deze nieuwe lokatie zit niet onder een viaduct, maar ze houden wel de naam aan. Het is een barre tocht op de fiets, door een unheimische buurt.
Als we bij een stoplicht de weg vragen aan iemand, blijkt dat de musicus Herman Grimme te zijn, die gaat daar ook naar toe. Hoewel hij snoeihard fietst, gaan wij op onze ov-fietsjes achter hem aan en komen zo makkelijk bij de lokatie aan.
Het is bitterkoud maar zodra we eenmaal binnen zijn is het leuk, het is er warm en lekker druk. Ook zien we veel bekenden.We zijn naar vele optredens van Bert Hadders en de Nozems geweest, voor het eerst in 2010. Dit is het laatste optreden van ze in deze formatie. Het is een fantastisch optreden, zoals altijd.
Het is lastig om alles te zien omdat het zo druk is, maar ook het licht zou beter kunnen. Het geluid is hard, maar mooi. Echt een feestje om erbij te zijn!
Na afloop even in de rij om mijn net aangeschafte CD te laten signeren. Zo leuk!!Tjeu heet de CD, dat betekent zoiets als adieu of doei. Hij stopt niet hoor, hij gaat weer iets nieuws doen met Joost Dijkema, die wij ook erg leuk vinden, we waren een jaar geleden nog naar een optreden in Haarlem.

In de ijzige kou fietsen we weer terug naar de Oosterpoort, met behulp van google.
We slapen weer heerlijk in onze bnb, en na een gezellig ontbijt met Wil vertrekken we naar het station voor de terugreis.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten