zondag 10 november 2019

Kerk en Casanova's


De kerk in Kloosterburen, de St. Willibrordkerk, bestaat 150 jaar. De in 1868 gebouwde kerk is in de verre omtrek al te zien door zijn hoge toren. De kerk is ontworpen en gebouwd door P.J.H.Cuypers. Het is apart dat in een protestantse regio een katholiek dorp ligt.

Omdat veel dorpelingen naar de feestelijke dienst gaan, besloten we ook te gaan, meer als sociale daad.
Daar kreeg ik al gauw spijt van, er was niks feestelijks aan. Er was weinig verschil met kerkdiensten die ik vroeger bezocht.
Het koor zong wel aardig, maar voor de rest hebben we nog steeds gezondigd door onze grote schuld en moeten we smeken om vergiffenis. Op dat gebied niks nieuws.
Maar het meest verschrikkelijk waren de lezingen.
Over zeven broers en een moeder die door een koning gedwongen werden om het verboden varkensvlees te eten en dat weigerden, en achterelkaar gegeseld, gemarteld en in de pan gehakt werden, maar alle folteringen zonder een moment van zwakte doorstonden omdat ze dankzij de Heer weer zullen verrijzen.
Denk daar maar eens aan, als je weer een plakje ham eet van een mishandeld varkentje!🐷

Dan een evangelie over een getrouwde broer die kinderloos sterft; dan moeten diens broers er voor zorgen dat er nageslacht komt, alle zeven broers deden vergeefs een poging en stierven ook, net als die arme schoonzus.
Men had het beter bij latijn kunnen houden, dan versta je er niks van, maar had het nog iets mystieks gehad.

Akelig! Jammer dat je dit doet bij een halve kerk vol ongelovigen, anders had je misschien nog wat zieltjes kunnen winnen, maar mij zie je de komende 150 jaar niet meer vrijwillig bij een kerkdienst.

Daarna was er koffie en lunch in het Kronkelhoes, uitmuntend verzorgd door Café Willibrord. Maar na een kopje koffie vertrekken we snel, want we hebben vanmiddag nog een ander doel.

Gelukkig zag dat er heel anders uit.
We gingen naar weer een oud gebouw, veel ouder nog, ’t Waarhuis in Aduarderzijl. Erg mooie plek voor een optreden van de Casanova’s: Harry Niehof, Inki de Jonge en Jaap Stegeman.
Wat een gezellige muziekmiddag, mooi en vol humor!
Na afloop nog gezellig napraten met Harry en de vieze smaak van de ochtend weggespoeld met een lekker wijntje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten